Misschien leuk

De Bankzitter: Oscars

, Martin ten Broek

Vrijdag wordt The King's Speech uitgezonden, winnaar van vier Oscars. Een mooie film, vonden de leden van de Academy, en ik was het met ze eens, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat u hem ook leuk vindt.

Er zijn mensen voor wie een Oscar eerder een diskwalificatie betekent, dan een aanmoediging. Dat lijkt soms een tikje snobistisch, maar ze hebben toch ook wel gelijk: over veel beslissingen van The Academy of Motion Pictures, Arts and Sciences kan lang en verhit gediscussieerd worden. Google bijvoorbeeld maar eens op 'Oscar Snubs' en je vindt tientallen blogs waar geklaagd wordt. Over dat The Lego Movie niet voorkomt in het lijstje met genomineerden, bijvoorbeeld . En er wordt schande gesproken over het ontbreken van Selma in de nominaties voor de belangrijkste Oscars, hoofdrolspeler Oyelowo werd niet genomineerd, regisseur Ava DuVernay werd niet genomineerd, het script niet, de film niet.

Selma heb ik niet gezien maar wil ik zeker kijken, omdat ik de trailer erg meeslepend vond, omdat ik het leuk vind om naar zo'n opwekkend verhaal te kijken, omdat er zoveel ophef over is, en omdat de hoofdrolspeler kennelijk zo goed speelt dat hij een Oscarnominatie had moeten krijgen. The Lego Movie heb ik wel gezien, die had van mij best een Oscar mogen krijgen, maar die zou ik sowieso aan iedereen aanbevelen. Awesome film.

Ik ben het ook niet altijd eens met de keuzes van de Academy. Zelf zou ik in 1986 bijvoorbeeld hebben gekozen voor Kurosawa's Ran als beste film, in plaats van Out of Africa. Maar ach, ik snap dat niet iedereen houdt van epische Japanse vertellingen, dat er mensen zijn die geen brok in de keel krijgen bij die hartverscheurende laatste scènes. En ik begrijp ook best dat degenen die de Oscars uitdelen Out of Africa een prachtige film vonden.

Een van de vele verontwaardigde lijstjes

Andere voorbeelden. Ik vond Good Night, and Good Luck als links georiënteerd mediapersoon fantastisch, maar ik kan me voorstellen dat een – misschien wel Republikeins stemmend - Academielid daar minder door gegrepen wordt dan door een verhaal over alledaags racisme in Los Angeles. En ik vond Crash ook een goede film.

Dat de Oscar voor het mooiste camerawerk naar Avatar ging, en niet naar die subtiel oogverblindende zwart-wit fotografie van Das weisse Band, daar kan ik me ook al niet boos over maken. Want ik heb, ondanks die lompe 3D-bril, genoten van de beelden van Avatar.

Ik kan er zelfs begrip voor opbrengen dat Rocky in 1977 de Oscar voor beste film won, en niet Taxi Driver, Rocky is natuurlijk een veel positievere, optimistische film – al zullen die Rocky-stemmers, mocht er een filmgod bestaan, daarvoor natuurlijk wel een tijdje moeten branden in de filmhel.

Zo'n Oscar moet je volgens mij vooral zien als een indicator, een teken dat een groepje mensen uit het vak de film leuk vond. Een Oscar voor beste script geeft aan dat het om een redelijk begrijpelijk, vlot verteld verhaal gaat. Een Oscar voor beste acteur betekent dat iemand in vorm was op de set, als je die acteur leuk vindt zal je je niet snel een buil vallen. Een Oscar voor beste camerawerk dat de beelden mooi, maar niet te schurend of experimenteel zijn. Maar het betekent niet dat het voor jou de mooiste beelden van het jaar moet zijn. Dus hoef je je daar ook niet boos over te maken.

Overigens: zelf vond ik The King's Speech een hele fijne film. Maar ja: ik ben fan van Geoffrey Rush , van Helena Bonham Carter, van Alexandre Desplat en van Colin Firth. Als die in goede doen zijn, zonder al te nadrukkelijk de aandacht op te eisen (en dat doen ze meestal niet, de kanjers), dan moet het wel raar lopen wil ik me bij een film niet vermaken.

Maar misschien denkt u er heel anders over.

The King's Speech is vrijdag, 20 februari om 20.30 uur te zien op RTL 8

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

 

advertentie