Monsters

De griezeligste van het weekend

, Martin ten Broek

Dit weekend zijn er nogal wat enge monsters op tv te zien, in goede en minder goede films. Voor wie zin heeft in een potje griezelen: een overzichtje.

Heeft u wel eens gehoord van Paul J. Franklin, Andrew Lockley, Ian Hunter of Scott R. Fisher. Of kent u Frances Hannon en Mark Coulier? Ik ook niet. De eerste vier waren verantwoordelijk voor de special effects van Interstellar, Hannon en Coulier deden de make-up bij The Grand Budapest Hotel. Ze kregen er dit jaar Oscars voor.

Hoe geslaagd een film is wordt, ook bij griezelige genrefilms, vooral bepaald door scenario, regie en acteurs. Maar De Bankzitter wil even een lans breken voor ambachtelijk gemaakte monsters. De make-up en special effects-afdelingen kunnen soms prima werk doen, maar als de rest van cast en crew het laten afweten hadden hun monsters betere films verdiend. Dat is dit weekend weer eens te zien . Een lijstje.

Zondag is veruit het engste monster op tv te zien, in de Amerikaanse remake van de vroege J-horrorfilm Ringu. De Japanse uitvoering schijnt nog iets enger te zijn, maar voor voor Hollywoodbegrippen zijn de speciale effecten en make up zeer doeltreffend. En gelukkig vallen scenario, regie en acteren ook niet tegen.
The Ring , zondag, 0.20 uur, BBC 2

Ooit door de legendarische H.R. Giger bedacht: de glimmend zwarte buitenaardsen uit Alien. In het vierde deel van de serie zijn ze weer te zien, en blijken ze zelfs te kunnen zwemmen. Variaties op het thema 'zwart, glimmend en kwijlend' zijn helaas minder geslaagd. En jammer genoeg bleken de toch niet onaanzienlijke talenten van regisseur Jean-Pierre Jeunet en scenarist Joss Whedon ook niet zo geschikt voor het maken van deze aflevering. Misschien omdat Alien-films grimmig en bloedserieus horen te zijn.
Alien: Resurrection, RTL 7, zondag, 22.10 uur.

De witte walvis uit Moby Dick van John Huston is vooral op de achtergrond aanwezig en naar huidige maatstaven wat teleurstellend. Tegenwoordig zouden we dat beest veel spectaculairder in beeld brengen. De vraag is of dat gewenst zou zijn. De film gaat namelijk over de invloed van het dier op de stoere walvisvaarders en vooral op gezagvoerder Ahab (Gregory Peck ). Die is fenomenaal. Je zal maar bij hem aangemonsterd hebben. Leuke film, ook , voor liefhebbers van Sail.
Moby Dick, Zaterdag, Eén, 15 .15 uur.

Toch best behoorlijk eng: het monster(tje) uit The Unborn. Daarin komt een jonge vrouw erachter dat haar in de baarmoeder gestorven broertje wraak wil nemen voor moord-per-navelstreng. Broertje is behoorlijk eng geschminkt, maar wat de film toch ronduit irritant maakt is de bijdrage van supervising sound editor Curt Schulkey en editor Jeff Betancourt die (ongetwijfeld in opdracht van regie of producent) de film optuigden met allerlei jump scares. Gemakzuchtig toepassen van plotselinge harde geluiden maakt een  een film zelden beter.
The Unborn, SBS 9, zaterdag, 22.40 uur.

Het monster in Super 8, ten slotte, is snel, sterk, in het donker bijna onzichtbaar, geleedpotig en groot. Heel effectief. Het andere grote pluspunt van de film: voor de jochies uit de sf- thriller van J.J. Abrams is het monster waarnaar ze onderzoek doen bijna net zo spannend als het belangrijkste lid van de cast van de film die ze proberen te maken: dat is namelijk een meisje!
Super 8, zondag, RTL 7 , 20.00 uur.

ANDERE AANRADERS:


VRIJDAG
Midnight in Paris, NPO 2, 23.40 uur. Leuke late film van Woody Allen, met Owen Wilson als tijdreiziger die oa Hemingway ontmoet in het Parijs van de jaren twintig.

ZATERDAG
A Late Quartet, NPO 2 , 23.05 uur. Aardig drama over een strijkkwartet dat te maken krijgt met een crisis. Niet geheel gelukt, maar gegarandeerd monstervrij.

ZONDAG
The Piano, NPO 2, 23.20 uur. Zomergastfilm, Oscarwinnaar, doorbraakfilm van Jane Campion, doorbraakfilm van Anna Paquin, prachtige beelden, fijne muziek. Ook pianomuziek, natuurlijk.

 

 

advertentie