Mooie melancholie

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Zaterdag komt Jim Jarmusch' Only Lovers Left Alive op tv, een film over Adam en Eve, beiden honderden jaren oud, beiden met een voorkeur voor mensenbloed, bij voorkeur O negatief. Maar: geen vampierenfilm.

Eigenlijk zou dit stukje gaan over een film die vrijdag uitgezonden zou worden: Another Year van Mike Leigh. Maar er was de afgelopen tijd een verhaspeling opgetreden in de uitzending van de - overigens naar het schijnt erg goede - serie The Fall. Dus Another Year moest zijn plekje afstaan aan twee afleveringen van die serie.

Vergissen is menselijk, maar toch is het jammer. Another Year is namelijk een aangrijpend, subliem gespeeld drama, een onderkoelde, fantastische film. Een van de beste die ik de laatste tijd heb gezien. Maar ja. Kijkcijfers zijn nu eenmaal zeer belangrijk. Je moet prioriteiten stellen. Zo'n film is toch te highbrow voor de meeste mensen. Dus zijn reclameblokken eromheen ook niet zo rendabel. En de schoorsteen moet roken . Treurig maar waar. Leuk is het niet. Maar dat is nu eenmaal de harde realiteit .

Gelukkig worden er meer goede films uitgezonden. Only Lovers Left Alive mag er bijvoorbeeld ook wezen. Bij de première in Cannes vertelde regisseur Jarmusch dat hij in de eerste plaats een liefdesdrama had gemaakt, en geen horrorfilm. Hij had ervoor gekozen om van zijn centrale personages vampiers te maken omdat hij ze via die truc stokoud kon maken, en daar was het hem om te doen.

Adam en Eve zijn twee al honderden jaren getrouwde, erudiete cultuurminnaars. Eve is van de literaire werken; ze leest ze in het Chinees, Arabisch en alle Europese talen, in een moordend tempo. En ze kent bijvoorbeeld ook de Latijnse namen van alle planten en dieren. Adam is een hoogbegaafd muzikant en componist, hij gaf ooit een strijkkwintet aan Schubert, die mocht claimen dat hij het zelf had geschreven. (Maar hij gaf alleen het Adagio).

Leuk, tikje lang, interview voor de Canadese radio over de film.

Jarmusch maakte een wondermooie film, met behulp van cameraman Yorick Le Saux (Io sono l' amore, Clouds of Sils Maria), de muziek van avant garde-luitspeler Jozef van Wissem, van SQÜRL, de band van Jarmusch zelf en van de fascinerende Libanese zangeres Yasmine Hamdan. En natuurlijk ook dankzij zijn voortreffelijke hoofdrolspelers, Tilda Swinton en Tom Hiddleston. Hiddleston baseerde zijn personage naar eigen zeggen op Syd Barrett, de geniale maar helaas geestelijk nogal verdwaalde medegrondlegger van Pink Floyd. De Adam uit Only Lovers Left Alive is ook enigszins de weg kwijt: hij maakt prachtige muziek maar wil die aan niemand laten horen, hij veracht de mensheid; 'zombies' die 'hun bloed lieten vervuilen. En dan heb ik het nog niet eens over hun water'.

Het geeft een mooie, diep melancholieke ondertoon aan dat fraaie (vampieren)liefdesdrama. Van harte aanbevolen. Al vond ik Another Year nog iets beter.

Only Lovers Left Alive, zaterdag, 22.25, Canvas

ANDERE AANRADERS

VRIJDAG

Mud, Canvas, 22.30 uur. Een van de eerste films waarin Matthew McConaughey liet zien dat er onder zijn knappe fysiek met wasbordbuik ook nog eens een geweldige acteur bevond.

ZATERDAG
Dogtooth, NPO 2, 23.40 uur. Gitzwart drama dat, volgens onze recensent ,  'het midden houdt tussen Pasolini's Salò o le 120 giornate di Sodoma en Shyamalans The Village.' Wie het iets luchtiger wil houden zou ook kunnen kiezen voor:

Ghost Busters, 22.10, RTL 7. Ook om redelijk vers vergelijkingsmateriaal te hebben voor als volgende zomer de reboot uitkomt.

ZONDAG

Intolerable Cruelty , 20.10, Fox. Wordt beschouwd als een van de minder geslaagde films van de Coens , maar evengoed leuk, vooral voor liefhebbers van screwball comedy.

  

advertentie