Nachtkijker

Tips van De Bankzitter

, Jelle Schot

Wie graag mooie films op televisie bekijkt is veelal veroordeeld tot nachtbraken. Want, zo vinden de netmanagers: kwaliteit en kijkcijfers gaan slecht samen. Dit weekeinde is het niet anders, maar gelukkig is het aanbod wel om van te smullen.



Het filmfeest begint al op vrijdagnacht, met twee fantastische komedies ( Annie Hall en Grosse Pointe Blank) en een hartverscheurend tienerdrama ( Precious). Als ik zou moeten kiezen, koos ik voor de eerste. Omdat Woody Allen's briljante tragikomedie zo'n film is die je kan blijven kijken. Verplichte kost ook voor cinefielen, vanwege de twee wijze levenslessen die uit de film te trekken zijn. Één: stap nooit een bioscoopzaal binnen als de film al begonnen is. En twee: discussies met irritante pseudo-intellectuelen in de rij voor de kassa los je het best op door een wereldberoemde mediawetenschapper erbij te betrekken.

Annie Hall. Vrijdag 23:40, NPO 2

Zaterdagnacht kunt u onder andere kijken naar The Iron Lady, met een Oscarwaardige rol van Meryl Streep als Britse ijzervreetster Margaret Thatcher. Maar nog meer de moeite waard, toepasselijker én uitgezonden op een iets schappelijker tijdstip is het Franse L'Apollonide (Souvenirs de la maison close). Over de inwonende nachtvlinders van een Parijs luxebordeel eind 19de eeuw. Bedwelmend als een lome opiumdroom, lyrisch als opera en vol eigenaardige cinematografische hoogstandjes.


L'Apollonide (Souvenirs de la maison close). Zaterdag 22:30, Canvas

En zondag? De ware filmliefhebber zit dan al vroeg klaar voor een pareltje van eigen bodem: Kauwboy. Een jeugdfilm voor kinderen vanaf negen jaar (vandaar het nogal vreemde tijdstip van 09:00 uur), maar voor de ouders is Kauwboy misschien een nog wel rijkere filmervaring.
Kauwboy. Zondag 09:00, NPO 3


OOK DE MOEITE WAARD
Jamón, jamón, de Spaanse keuzefilm van Zomergast Adriaan Geuze. Met de geweldige tagline: 'A film where women eat men and men eat ham'.
Zondag 23 :20, NPO 2

advertentie