Nogmaals: oorlog

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Nogmaals: oorlog

Tips van De Bankzitter

Martin ten Broek ,

Onder de mooie films die dit weekend op tv zijn te zien bevindt zich ook een verhaal over een veertienjarige Duits meisje, dat met zusje en broertjes in 1945 dwars door Duitsland naar haar oma probeert te reizen.

Eigenlijk is De Bankzitter helemaal niet zo'n fan van al dat wapengekletter, had hij vorige week zijn portie oorlogsfilms alweer gehad. Maar omdat sinds vrijdag de dertiende meer en meer krijgshaftige woorden vallen, leek het toch de moeite waard om ook deze week weer een film te bekijken die een beeld geeft van hoe dat nou eigenlijk is: oorlog.

In Lore werkt de vader van een veertienjarig meisje bij de SS, bij de Totenkopf Division, de beulen van de concentratiekampen. Als de film begint heeft Hitler net zelfmoord gepleegd, de geallieerden bezetten het land. Vader en moeder verdwijnen uit beeld. Lore en haar broertjes en zusje zijn alleen, en niet meer welkom in hun huisje in het Zwarte Woud. Er zit niets anders op: ze moeten via Hamburg naar de Duitse kust zien te komen, om daar bij hun oma in te trekken. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, met al dat grut en ook nog een baby, zonder veel geld.


Op onze site beklaagden enkele bezoekers zich over de stijl van cameravoering in de film, die te gekunsteld werd bevonden. Voor wie extreme close ups en uit de hand gefilmde details uit het landschap wel mooi vindt, of voor wie over zijn aversie daartegen heen wil stappen, biedt Lore een aantal interessante observaties. Over de betrekkelijkheid van ideologie, over de waarde van medemenselijkheid en over de pech van onschuldige slachtoffers. Ze zijn nauwelijks nieuw, deze boodschappen, maar daarom niet minder urgent. Toch maar kijken, dus, ook voor de manier waarop ze, soms ruw, soms fijnzinnig, worden opgediend.

Lore , zaterdag, NPO 2, 23.30 uur.

Bekijk ook het mooie interview dat we hadden met regisseur Shortland

ANDERE AANRADERS

VRIJDAG

Badlands, BBC 2, 0.35 uur. De gewelddadige geschiedenis van de 25-jarige Charles Starkweather en zijn tien jaar jongere vriendin Caril Ann Fugate, die eind jaren vijftig elf moorden pleegden op hun reis van South Dakota naar Montana. Gebaseerd op ware gebeurtenissen, vaker verfilmd, maar deze versie is (de debuutfilm) van Terrence Malick, dus: wonderschoon en poëtisch .

ZATERDAG

The Help, BBC 2, 22.45 uur. We gaven The Help drie sterren, want de film over racisme in de VS van de jaren zestig is wat aan de brave kant. Maar Viola Davis en Octavia Spencer zijn fenomenaal, en wonnen de SAG-Award (Davis) en een Oscar, Golden Globe en BAFTA (Spencer). Voor liefhebbers van uitstekende acteurs .

ZONDAG

Terminator 2: Judgment Day, Fox, 22.00 uur. Er wordt zo nu en dan ter redactie druk geklaagd over die drie sterren voor T2. Moeten dat er niet vier worden? Het is natuurlijk een hele sterke actiefilm, met – zeker voor 1991 – indrukwekkende special effects. En Arnie is top.

advertentie