Ontvoerd

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er twee films op tv waarin mensen ontvoerd worden. De Bankzitter keek ze allebei, en controleert sindsdien iedere avond drie keer of de deur op slot is.

Wie een film maakt over een ontvoering kan dat het beste doen vanuit het gezichtspunt van het slachtoffer, dat moet zien te overleven of te ontsnappen. Het aardige van De Heineken ontvoering en van The Disappearance of Alice Creed is dat de daders niet als anonieme dreiging worden opgevoerd, maar als mensen van vlees en bloed. Al zou je ze natuurlijk niet graag als buurman hebben.

Essentieel aan een ontvoeringsfilm is: hoeveel dreiging er uitgaat van de daders. In De Heineken-ontvoering is Rem een van de kidnappers. Rem is een gedeeltelijk op Willem Holleeder gebaseerde lefgozer, op het eerste gezicht een tamelijk normale knul, die later allerlei sadistische en psychopatische trekjes blijkt te hebben. Hij wordt uitstekend gespeeld door Reinout Scholten van Aschat. Als ik Heineken was geweest, zou ik doodbang van hem zijn geworden, wat natuurlijk ook de bedoeling is.

De ontvoerders van Alice Creed zijn, op een iets andere manier, ook heel eng: tijdens de openingsscènes handelen ze zo extreem doelmatig, kil en berekenend ( en ze doen dat zonder een woord te zeggen) dat je ze meteen gelooft als ze later tegen Alice zeggen dat ze haar weliswaar niet wíllen mishandelen of vermoorden , maar dat ze het zonder aarzeling toch zullen doen, als dat nodig mocht zijn.

Het meest leef je mee met die arme Alice. Want de ontvoerde biermagnaat Freddy Heineken is geen doetje. Als je een biermultinational kunt leiden, dan ben je niet snel bang. Heineken wordt (heel goed) gespeeld door Rutger Hauer, en die komt niet snel bang over. En Hauers personage wordt ook de vernedering bespaard om tot in zijn blote niksie te worden uitgekleed. Maar gelukkig is Gemma Artertons Alice ook een taaie.

Het zijn twee sterke, behoorlijk beklemmende films. Maar kijk ze niet allebei, tenzij je de komende periode elke avond drie keer wil controleren of je de deuren écht afgesloten hebt.

De Heineken ontvoering, zaterdag, NPO 3, 20.55 uur.
The Disappearance of Alice Creed, zondag, Net 5, 22.15 uur.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Rabat, NPO 3 , 22.05 uur. Na het Gala van de Nederlandse film wordt deze bijzonder fijne roadmovie uitgezonden. NPO 3, 22.05 uur. (Her)kijk ook even de legendarische speech van Nasrdin Dchar, die misschien nog wel mooier is dan de film.

ZATERDAG

From Here to Eternity , Eén, 15.30 uur. Oude filmsterren in zwart-wit: Sinatra, Burt Lancaster, Monty Clift en Ernest Borgnine, met veel leuke liedjes.

ZONDAG

The Call, Net 5, 20. 30 uur. Ook een aardige ontvoeringsfilm, ditmaal over de telefoniste (Halle Berry) die het 1-1-2-telefoontje krijgt van het slachtoffer.

advertentie