Oorlog

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er een paar sterke oorlogsfilms op tv. De beste is meeslepend, spannend, cynisch, scherp, goed geacteerd en na bijna zestig jaar nog steeds relevant. Maar dat verwacht je ook, bij die regisseur.

De eerste goede oorlogsfilm van het weekend is Cross of Iron, een van de eerste Hollywood-films waarin een verhaal over WO II vanuit een Duits perspectief werd verteld. Lee Marvin is uitstekend als vermoeide sergeant, die in 1943 aan het oostfront probeert zijn manschappen in leven te houden, terwijl zijn vers aangekomen superieur Maximilian Schell nog eens flink ten strijde wil trekken, om zo voor zichzelf het IJzeren Kruis, een prestigieuze militaire onderscheiding, binnen te slepen.
Cross of Iron, vrijdag, BBC 2, 1.45 uur.

Ook aanbevolen: Oorlogswinter, van Martin Koolhoven, gebaseerd op het jeugdboek van Jan Terlouw. Aan dat sterke bronmateriaal wordt volkomen recht gedaan door deze bewerking. Ook dankzij het goede spel van de jeugdige Martijn Lakemeijer, die een jongen speelt die steeds volwassener keuzes moet maken tijdens WO II. Nederlandse inzending (en zelfs kanshebber) bij de Oscars.
Oorlogswinter, zaterdag, NPO 3, 20.00 uur.

Goed stuntwerk, ook, in Oorlogswinter...

De openingsscènes van Paths of Glory, waarin het verschil wordt getoond tussen de wereld van het militaire opperbevel en de frontlinies ten tijde van WO I, lijken wat weinig subtiel, maar al snel ontpopt deze anti-oorlogsfilm zich tot een hoogtepunt uit het oeuvre van meesterfilmer Kubrick. Alles is goed aan deze film: de beeldtaal, het acteerwerk , de fotografie. Zelfs die wel erg nadrukkelijk verontwaardiging oproepende scènes aan het begin worden op de keper beschouwd volkomen gerechtvaardigd door het verhaal, dat overigens gebaseerd werd op ware gebeurtenissen. Een boze prachtfilm van Kubrick.
Paths of Glory, zaterdag, Canvas, 23.05 uur.
(Naderhand bekijken: ons fraaie interview met oa de weduwe van Kubrick.)

OVERIGE AANRADERS

VRIJDAG

A Somewhat Gentle Man / En ganske snill mann, 21:10-23:00, Canvas. Stellan Skarsgård is altijd een leuke acteur, en hij is in vorm in deze Noorse tragikomedie.

ZATERDAG

The Red Shoes , 15:05, BBC 2. Klassieke, iconische balletfilm van Michael Powell en Emeric Pressburger. Ballerina moet kiezen tussen haar kunst en een leven.

ZONDAG

Little Manhattan, 16:20, Eén. Fijne coming-of-age film, waarin er iets moois ontstaat tussen de tienjarige Gabe (Josh Hutcherson) en elfjarige Rosemary ( Charlie Ray), het meisje dat hij ontmoet op karateles. Erg leuk.

 

 

advertentie