Perfect

De Bankzitter: Psycho

, Martin ten Broek

Vrijdag komt Psycho op tv, de originele klassieker, bekend van die douchescène. Fantastische film, waarvan ik me eigenlijk voornamelijk die beroemde scène, met die zwiepende violen, kon herinneren. Toch maar weer eens bekeken.

Het was lang geleden, ergens in de vorige eeuw, dat ik hem gezien heb, maar hij viel niet tegen. De moord duurde korter dan ik me herinnerde, en de film was nóg beter. Een feest om opnieuw te bekijken. Vanwege de briljante montage en de score van Bernard Herr. Maar ook vanwege:

De beelden. Er bestaat een Twitteraccount genaamd: One. Perfect. Shot. ( @OnePerfectShot, aanrader!), waar beelden uit films met (meestal) opvallend mooie compositie op worden gepost. Uit Psycho zou je makkelijk TwentyPerfectShots kunnen destilleren, in sfeervol zwart-wit, geschoten door John L. Russell (die de rest van zijn carrière zijn brood voornamelijk verdiende als cameraman bij tv-series).

De humor. Zwarte humor, een beetje zoals in de lange, originele trailer hieronder te zien is. Maar bovendien stemt het vrolijk om de film, als je hem nogmaals bekijkt, te analyseren. Te zien hoe die briljante filmmaker ons manipuleert, met zijn fameuze red herrings en slimme mise-en-scene. Waarbij opvalt dat het minieme beetje gedateerdheid van de film zeer ruimschoots gecompenseerd wordt door de creativiteit en het vakmanschap van Hitchcock.

Trailer. Bevat spoilers, kijken ná de film.

De manier waarop Hitchcock zijn verhalen vertelt. Bijvoorbeeld door de monologue interieur van een personage, vol in close-up, op de soundtrack te laten naspelen. Iemand zit bijvoorbeeld achter het stuur van een auto en hoort in haar hoofd de stemmen van de mensen die er langzaam maar zeker achter komen wat ze heeft gedaan. Erg leuk , erg knap. En de, soms bizarre, dialogen.

De douchescène blijft een klassieker. Janet Leigh speelt hem erg goed, ze kan prachtig gillen . Ook knap hoe de camera strategisch meebeweegt om het nog nét decent te houden.

Het enige minpuntje van de film komt aan het einde: dan is er een scène waarin nog wat wordt uitgelegd in een lange monoloog. Maar wie toch blijft kijken wordt beloond met een  prachtig laatste Perfect Shot.

Psycho is vrijdag, 3 april om 22.00 uur te zien op Fox.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie