Retro-curiosum

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er weer mooie, bijzondere en ook een beetje rare films op tv. De vreemdste eend in de bijt wordt uitgezonden op ARTE en komt uit Hong Kong.

Fijne zender, ARTE, waar vaak fraaie films worden uitgezonden, maar ja, dat Duits en Frans, hè? Mogelijk spreekt u, lezer, vloeiend uw talen, maar terwijl Frans en Duits lezen nog wel enigszins lukt, raakt De Bankzitter van zijn  apropos bij rap Frans of Duits. Met een van de films die ARTE dit weekend uitzendt had hij echter geen moeite: de film wordt uitgezonden in het oorspronkelijke Mandarijn, ondertiteld in het Duits, en bevat hoegenaamd geen complexe dialogen.

Qian mian mo nu / Temptress of a Thousand Faces gaat over een dievegge die zich meesterlijk kan vermommen. De politie jaagt op haar, maar zelfs de getalenteerde politievrouw Ji Ying laat zich in de luren leggen door de misdadigster en haar handlangsters. Haar bende bestaat voor een belangrijk deel uit knappe jonge vrouwen, die opmerkelijk lange wimpers hebben, want dit is een actiefilm uit de Hongkongse Shaw Studio's, gemaakt in de swinging sixties.

Die Verleidster met de Duizend Gezichten heeft, zoals het hoort in die kringen, een ondergronds hoofdkwartier, gevuld met geheimzinnige apparaten met veel knoppen, hendels, schakelaars en lampjes. Als ze aangezet worden kun je aan het geluid horen dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Haar blauw gesluierde vechtmeisjes contrasteren mooi met haar vechtjongens in zwarte ninja-pakken. Her en der staan Boeddhabeelden en kamerplanten. Het ziet er allemaal erg mal uit, als een kruising tussen de tv-Batman met Adam West, vroege James Bond en de Austin Powers-films. De film is overigens niet bepaald vrouwvriendelijk: er wordt rustig een minuut lang ingezoomd op een danseres in een bikinietje, die verder totaal geen rol speelt in het verhaal.

Jaren zestig-pulp, dus, met zuurstokkleurtjes, charmant klunzig acteerwerk en niet bijzonder imposante kung fu. Voor wie dat leuk vindt.

Qian mian mo nu, zaterdag, 0.30 uur, ARTE


MEER AANRADERS

VRIJDAG

The General, 14.05 uur, ARTE. Een zwijgende film, dus ook geen nasynchronisatie. Klassieker van Buster Keaton, de meester van de subliem uitgevoerde gevaarlijke stunt. Wie dit te laat leest: de film staat ook (legaal omdat het copyright is vervallen) integraal op YouTube.

Rear Window, 23.20 uur, NPO 2. Klassieke thriller van Hitchcock over fotograaf James Stewart die met een gebroken been maar wat uit zijn raam kijkt om de verveling te verdrijven. Dan ziet hij iets opmerkelijks bij de buren. Met een onmogelijk verleidelijke Grace Kelly die vreemd genoeg moeite heeft om Stewart in het huwelijksbootje te lokken.

ZATERDAG

Goldfinger, 20.00 uur, RTL 7. Waarschijnlijk hebben de makers The Temptress with a Thousand Faces deze Bond-film wel gezien. Goldfinger is natuurlijk veel beter, en op een andere manier ook heel leuk, maar u hebt hem vast al gezien. Goed liedje.

ZONDAG

King Kong, 20.30 uur, NET 5. Er zijn mensen die Peter Jacksons remake van de klassieker niet pruimen, vanwege de lengte, of vanwege Jack Black. Maar De Bankzitter heeft zich kostelijk vermaakt , de volle 187 minuten. En Andy Serkis zet, samen met de motion capture-techneuten, een fantastische aap neer.

advertentie