Rustig beginnen

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Vanaf dit weekend worden we overspoeld door een stortvloed leuke, mooie en interessante films. Te veel om te bekijken, zorgvuldig plannen is aan te bevelen.

Voor een filmliefhebber zijn de laatste decemberweken een beetje te vergelijken met een bezoek aan Florence voor liefhebbers van klassieke beeldende kunst: het is natuurlijk mooi, maar ook te veel, veel te veel. Hoeveel schoonheid kan iemand aan? Om te voorkomen dat u een Cinematografisch Stendhal-syndroom oploopt, is het dan ook aan te bevelen dat u de te kijken films zorgvuldig plant. Handig hulpmiddel is de aparte filmkerstgids die als bijlage werd geleverd bij de dubbeldikke VPRO-gids van deze weken, maar u kunt natuurlijk ook ons overzicht van de films op tv raadplegen.

Wie het rustig en verstandig wil opbouwen zou zaterdag kunnen beginnen met The Muppets, die uitgezonden wordt op zowel de BBC als op de Belg. Het verhaal, over een jonge man die meer aandacht heeft voor zijn Muppet-broer dan voor zijn verloofde, en die betrokken raakt in een strijd om het Muppet-erfgoed te beschermen tegen een inhalige oliebaron, is schaamteloos sentimenteel. Maar dat geeft niks, vanwege de leuke liedjes, de goede grappen, het stevige tempo en een ruime dosis nostalgie, alles met een relativerende knipoog en die typische Muppet-benadering opgediend. Erg leuk, zeker voor volwassenen die de tv-serie vroeger nog zagen.
The Muppets, zaterdag, 14.55 op BBC 1 en 21.25 op (België) Eén

Misschien iets leuker voor kinderen, die het jeugdsentiment niet snappen: Matilda, zondag te zien op Eén. Ook erg grappig, met die typische Roald Dahl-humor, en met sprookjeselementen: de jonge Matilda heeft superkrachten waarmee ze zich kan verweren tegen haar uiterst onaangename vader (gespeeld door regisseur Danny DeVito) en moeder en het zo mogelijk nog vreselijker schoolhoofd, kogelstootster en kinderkwelster Trunchbull. (De film lijkt me ook een aardige opmaat voor de Roald Dahl- verfilming die voor volgend jaar gepland staat: Steven Spielbergs BFG, ofwel The Big Friendly Giant. De teaser-trailer belooft veel goeds.)
Matilda, zondag, Eén, 13.55 uur

In de komende weken kunt u dan met zwaardere kost verder gaan, bijvoorbeeld met de Millennium-trilogie (vanaf maandag op NPO 3), of met een paar films van Hitchcock. Maar hou voor begin 2016 wel wat kijk-conditie over, voor een cinematografische Stendhal-syndroomfilm.

NOG WAT AANRADERS VOOR DIT WEEKEND

VRIJDAG

Cloud Atlas, Canvas, 21.15 uur. Als u dan toch voor de zware kost gaat : deze complexe (maar soms ook best grappige) lofzang op de revolutionair van de Wachowski's, waarin acteurs van personage wisselen en door de tijd springen.

ZATERDAG

Before Midnight, NPO 2, 23.30 uur. Weemoedig derde deel van Richard Linklaters Before-trilogie , waarin de personages uit de eerste en tweede film nu een relatie hebben, waar de spanning een beetje vanaf is. Voor liefhebbers van superieur drama over echter mensen.

ZONDAG

L'homme de Rio, TV5, 21.00 uur. Jean-Paul Belmondo speelde aan het begin van zijn carrière in nouvelle vague-klassiekers, maar deed het ook prima als Franse actieheld. Deze film heeft plotelementen uit een Kuifje-strip (maar Belmondo heeft natuurlijk wel meer succes bij vrouwen dan de jonge reporter). TV5 zendt deze film uit met Nederlandse ondertiteling, dat schijnt helaas niet te werken als je hem (op een harddiskrecorder) opneemt.

 

 

advertentie