Spoilers

De Bankzitter: 127 Hours

, Martin ten Broek

Vrijdag komt 127 Hours op tv, een film van Danny Boyle, waar al veel over gezegd en geschreven is. Voordat ik hem keek wist ik al hoe hij afliep. Was dat erg, was hij nog de moeite waard?

Een van mijn eerste ervaringen met spoilers was toen ik, vlak voordat ik The Sixth Sense keek, hoorde wat de clou was. Ik had afgesproken met vrienden, ben toch maar meegegaan, maar zat wel een beetje chagrijnig in de bioscoop. Tot mijn verbazing bleek de film toch de moeite waard: in zijn begindagen was Shyamalan een interessante regisseur, die behalve verrassende ook opvallend mooie films wist af te leveren.

Maar ik heb ook wel eens overwogen om mijn abonnement op mijn krant op te zeggen. Ik las de Harry Potterboeken in het Nederlands voor aan mijn kinderen (en vond ze stiekem zelf ook leuk). In een stukje las ik dat een redacteur de boeken kennelijk in het Engels las, want hij vertelde tussen neus en lippen door welk belangrijk personage in deel zes het loodje legde, terwijl de Nederlandse vertaling nog lang niet in de winkel lag. Ik ben lang boos gebleven.

SPOILERS! (denk ik, ik spreek geen Portugees)

Er zijn films die je moeiteloos meerdere keren kunt bekijken, terwijl je de tweede keer de afloop natuurlijk kent. (Als je voor het einde in slaap bent gevallen is hij waarschijnlijk de moeite van het bekijken niet waard.) Ik voelde bijvoorbeeld weliswaar een beetje weemoed toen ik zag hoe mijn zoon van veertien op de slotscènes van Once Upon a Time in the West reageerde, want ik wilde dat ik die film ook weer zo onbevangen zou kunnen bekijken, maar toch gooi ik hem vast nog een keer in de dvd-speler. Sommige films zijn zo briljant dat je elke keer weer nieuwe dingen opvallen. (Er zijn natuurlijk ook films die je al niet meer hoeft te zien als je de trailer hebt bekeken.)

Wie al weet waar 127 Hours over gaat, maar hem nog niet gezien heeft: absoluut kijken. Prachtfilm. Er valt veel bij te genieten: fraaie beelden, sterk script, uitstekend spel van James Franco en een goede soundtrack. Vrijdag 6 maart om 22.00 uur is hij te zien bij de VPRO op NPO 3.

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv.

advertentie