Vervoering

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend worden twee films uitgezonden die gaan over wat er schuilt onder onze beschaafde menselijke buitenkant: Apocalypse Now en 20,000 Days on Earth.

In een uiterst interessant gesprek (zeer de moeite waard, bekijk het op YouTube) van Francis Ford Coppola met scenarist John Milius gaat het over de oorsprong van het geniale scenario van Apocalypse Now. Grootmoedig geeft Coppola toe dat veel van de iconische scènes niet door hem werden bedacht, maar door Milius.

Milius kreeg zijn inspiratie toen hij  op zeventienjarige leeftijd Joseph Conrads roman Heart of Darkness las. Hij werd gegrepen door het idee dat de jungle een oerkracht is, sterker dan de mens. De enige optie, wanneer je wordt geconfronteerd met die kracht, is je eraan over te geven, de controle te verliezen en toe te staan dat je erdoor transformeert. Dat wordt heel mooi uitgewerkt in het scenario dat hij schreef voor Apocalypse Now, waarin nogal wat personages teruggeworpen worden op die woeste staat, waarin sociale conventies en goede manieren betekenisloos zijn geworden. Met op de achtergrond, ook een ideetje van Milius, de muziek van The Doors en Richard Wagner.

Een enigszins vergelijkbaar thema komt terug in de bijzonder mooie muziekfilm 20,000 Days on Earth, waarin Nick Cave mijmert over het verleden en vertelt over zijn drijfveren. De openingszin: 'Aan het eind van de twintigste eeuw hield ik op mens te zijn. Dat is niet noodzakelijkerwijs iets slechts.' Hij vertelt in dit als een documentaire vormgegeven zelfportret over zijn belangstelling voor religie, en tijdens zijn optredens lijkt hij ook soms, samen met zijn publiek, in een half religieuze, half orgastische, woeste staat van vervoering te raken. (Niet uit de film maar hoe dat gaat is te zien op het filmpje hieronder. Bekijk vooral het stukje vanaf 7'45'')

Cave als duistere engel. Fascinerend.

20,000 Days on Earth, vrijdag, 22.55 uur, Canvas
Apocalyse Now, zondag, 23.30 uur, NPO 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Drive, 21.15 uur, Canvas. Alleen al de moeite waard vanwege de briljante autorijscène aan het begin, maar ook verder een geweldige 'existentiële actiefilm'. Regieprijs in Cannes.

Manhattan, 23.50, NPO 2. Klassieker van Woody Allen, misschien wel zijn beste. In sfeervol zwart- wit. Met prachtige beelden van New York, uiteraard.

ZATERDAG

Wallace & Gromit in the Curse of the Were-Rabbit, 18.25 uur, BBC 1. Lichtvoetige en fraaie stop motion-animatie, over een uitvinder, zijn hond, een schurk en een monster. Er werd vijf jaar aan gewerkt, en geen seconde werd verspild.

Fish Tank, 22.25 uur, Canvas. Hartverscheurend kitchen sink-drama over een puber die met dans aan haar treurige bestaan wil ontvluchten. Ondertussen krijgt haar slonzige moeder een nieuwe vriend. Prachtig gespeeld en gefilmd.

ZONDAG

Rango, 20.00 uur, RTL 7. Goed gelukte animatie over een kameleon die acteur wil worden, maar belandt in een westernstadje.

Terminator 2: Judgement Day
, 0.25 uur, Fox. Sterke actiefilm met Arnold Schwarzenegger in topvorm. Bron van de filmquote: 'Hasta la vista, Baby'.

In the Valley of Elah, 0.30 uur, BBC 1. Tikje gedragen anti-oorlogsfilm blijft boeiend vanwege zeer sterk spel van Tommy Lee Jones.

 

advertentie