Voorfilmpje

De Bankzitter: Black Death

, Martin ten Broek

Het duurt nog een paar weken voordat het zesde seizoen van Game of Thrones begint, maar vrijdag is Black Death op tv, met Sean 'Ned Stark' Bean en Carice 'Melisandre' van Houten. Middeleeuws gegriezel met zwaardgevechten en magie.

Allereerst: ik vind Sean Bean een heel fijne acteur, vooral hij als hij stoere helden of slechteriken speelt. Over Bean gaat het verhaal dat hij een keer ging stappen in Londen op een zondagavond. Hij raakte betrokken bij een kroegruzie, kreeg klappen en werd zelfs in zijn arm gestoken met een gebroken glas. Maar hij wilde niet naar het ziekenhuis, kreeg een pleister van de barman en bestelde nog een biertje.

Dat is natuurlijk niet verstandig, voordat je het weet raakt de boel ontstoken en zit je een paar weken in de ziektewet, maar die macho houding maakt hem wel heel geschikt als acteur in ruwe films en series, met veel drinkgelagen en zwaardgevechten. Onder Peter Jackson, toch niet 's werelds beste acteursregisseur, zette hij bijvoorbeeld in de eerste Lord of the Ringsfilm een zeer memorabele rol neer als Boromir the Brave. En in Game of Thrones was hij lang een van mijn favoriete personages.

In Black Death speelt hij een afgevaardigde van de bisschop in laat-middeleeuws Engeland. Hij moet een necromancer arresteren, een magiër die met onchristelijke, occulte middelen zorgt dat een dorp gevrijwaard blijft van de builenpest - een ziekte die in de rest van het land halve dorpen uitmoordt. Voordat de mannen onder leiding van Beans personage het pestvrije dorp bereiken , zijn er al flink wat mensen doorboord met bijlen, messen en zwaarden. ( Gelukkig grotendeels buiten beeld, maar wel begeleid door sappige geluidseffecten.)

In het pestvrije dorpje woont Langiva, het personage van Carice van Houten. Langiva lijkt een beetje op Melisandre uit Game of Thrones, maar Van Houtens personage is in de film wat minder levensecht. Voor zover je van levensechte heksen kunt spreken, natuurlijk. Het personage van Bean is ook wat vlakker, logisch, want in een serie kunnen de schrijvers zo'n personage aflevering na aflevering ontwikkelen. Toch maakt de schetsmatige karaktertekening Black Death minder geschikt voor smachtende GoT-verslaafden, die zijn beter gewend.

Voor de goede orde: Black Death is best de moeite waard. Met al die goede acteurs (Eddie 'Theory of Everything' Redmayne heeft bijvoorbeeld ook een belangrijke rol) zul je je niet snel een buil vallen . Ik zou de film iets hoger waarderen dan onze recensent, maar écht goed vond ik hem niet. Ik miste personages als Tyrion, Arya, Samwell, Hodor en vooral de fantastische Brienne of Tarth. ( Hopelijk komen we Brienne in de aflevering van 12 april a.s. weer tegen. Laat Brienne in vredesnaam nog een paar seizoenen leven, George R.R. Martin!)

Black Death is vrijdag 13 maart om 0.40 uur te zien op BBC 2

Meer columns van De Bankzitter over het filmaanbod op tv

advertentie