Zomerpulp

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er dertien vier-sterrenfilm op tv, en twee vijf-sterrenfilms. Maar degenen die al die films al gezien hebben (en die geen zin hebben in herkijken) zouden ook kunnen overwegen om naar het laatste deel van de Twilight-saga te kijken. Twee sterren.

Centrale vraag in dit experiment: Is het mogelijk om de verhaallijn uit 'The Twilight Saga, Breaking Dawn, part 2' te volgen voor een proefpersoon die de vorige films niet gezien heeft. Ook onderzoeken: raakt zo'n proefpersoon dan 'zijn laatste restje mannelijkheid kwijt', zoals wel door een elfjarig voetballertje ( toevallig de zoon van proefpersoon 'M.') wordt beweerd.

Methodologie: M. mocht vooraf de synopsis op de imdb lezen. Hoewel M., tegen de regels, aan zijn negentienjarige dochter moest vragen wat het in het Twilight-universum betekent als een weerwolf iemand 'imprint' leek dat de onderzoeker onvoldoende reden om het experiment te staken, ook gezien de nevenvraag over de masculiniteit.

De resultaten: tot verbazing van de onderzoeker was de film volgens proefpersoon M. 'prima te volgen'. M. vond het 'geen onaardige film, met mooie beelden van de winterse natuur'.

Dat M. het 'best wel schattig' vond toen in een scène alle stelletjes affectieve uitingen uitwisselden, geeft te denken over de mannelijke identiteit van M. Aanbeveling: in een vervolgonderzoek zou ook de testosteronspiegel van de proefpersoon, bij voorkeur realtime, moeten worden gemeten. Ook omdat M., contra-indicatief voor een verlaging van zijn mannelijkheids-quotient, wél opmerkte dat een kleine bijrol werd gespeeld door Rami Malik, de acteur immers die in de relatief nieuwe serie Mr. Robot (zeer hoog gewaardeerd door een in technologie en hacken geïnteresseerd publiek) de hoofdrol speelt.

De meetresultaten van dit onderzoek voor wat betreft de masculiene component zijn verder ambivalent, omdat M. 'die weerwolven niet uit elkaar (kon...) houden. De een was bruin, de ander grijs, maar wie dat nou waren? Ik ben er maar vanuit gegaan dat er geen slechte weerwolven in dit deel voorkwamen en dat het dus zielig was als er eentje doodging.'

Conclusie: The Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2 is goed te volgen zonder voorkennis. Over het effect op ' de mannelijkheid' van proefpersonen kunnen vooralsnog geen uitspraken worden gedaan. Verder onderzoek kan worden gedaan op vrijdag, 24 juli, om 22.45 uur, op RTL 5.

De onderzoekscommissie.Suggesties voor aanpalend onderzoek:

VRIJDAG

Fair Game, RTL 8, 22.40. Onderzoek: is de verontwaardiging over neoliberale schurkenstreken uit 2003 in middels weggeëbd?

Festen, NPO 2, 23.25. Onderzoek: is bij het bekijken van deze Dogma-film de stijl dominant, of toch het verhaal?

ZATERDAG

The Master, NPO 2, 23.35. Onderzoek dit gedachte-experiment: tegenwoordig zouden mensen niet meer in de psychologische trucs van zo'n manipulator trappen . Toch?

Zodiac, BBC 2, 23. 40. Vergelijk de uitwerking van deze real crime casus met die van Dirty Harry ( 1971).

ZONDAG

Hold Fast, NPO 3, 15.30. Beargumenteer: het verwerken van vampiers of weerwolven in de verhaallijn van deze jeugdfilm had geen positief effect gehad op de artistieke kwaliteit.

The Big Lebowski, Fox, 20.10. Bereken de correlatie tussen de kinetische energie van de bowlingworpen van Jesus Quintana en het gepercipieerde stressniveau van Walther Sobchak.

 

advertentie