Animatie

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt een aantal mooie animatiefilms op tv, uit de VS, Groot Brittannië en Japan. Geschikt voor jong en oud. Leuk voor wie niet naar het Utrechtse animatiefilmfestival HAFF wil of kan.

Terwijl animatiefilms meestal voor een jeugdige doelgroep worden gemaakt, zijn ze misschien wel geschikter voor volwassenen. Die zien dat er een gigantische hoeveelheid tijd en aandacht aan zo'n film wordt besteed. Aan Up!, een van de films die dit weekend op tv komt, werd bijvoorbeeld een jaar of vijf gewerkt. En tijdens productie van Wallace & Gromit in The Curse of the Were- Rabbit werd dagelijks ongeveer drie seconde film geproduceerd. Dat zal kinderen worst wezen. Ondankbaar gespuis. Hieronder de redenen dat drie kwaliteitsanimatiefilms geschikter zijn voor grote mensen.De Japanse animatiefilm Kari-gurashi no Arietti / The Secret World of Arrietty is een bewerking van de meermaals verfilmde roman The Borrowers van Kathleen Mary Norton. Hij gaat over een familie van kleine mensenwezentjes, die leven van 'geleende' suikerklontjes en die naaigerei jatten om zich te verdedigen tegen insecten.

De kinderen zien een spannend avontuur, met vaart verteld, op een typisch Japanse manier romantisch. Maar met te weinig explosies om te boeien.

Volwassenen zien een betoverend mooi werk, zoals meestal met de films uit de de studio Ghibli, van Hayao Miyazaki. Vooral zaken als bomen, planten en bloemen worden prachtig getekend. De film van de jonge regisseur Hiromasa Yonebayashi mist enigszins de psychologische diepgang van het werk van zijn leermeester Miyazaki. Maar ga zo door Hiromasa, dan kom je er wel.

The Secret World of Arrietty / Kari-gurashi no Arietti, zaterdag, 15.30 uur, NPO 3Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit gaat over een sympathieke ongediertebestrijder en zijn slimme hond die proberen om een bloemkolen-en-meloenen-kweekwedstrijd te redden van een konijnenplaag. Niet met grof geweld, maar met slimme uitvindingen.

Kinderen zien een vrolijk verhaal, met vaart en veel humor verteld. Maar dat kleffe gedoe had er wel uit gemogen.

Voor volwassenen is de film een aaneenschakeling van sublieme visuele vondsten, met veel liefde uitgewerkt  door zo'n veertig getalenteerde klei-animatoren en een dikke veertig kunstzinnige modelbouwers. De portretjes op de achtergrond van de titelsequentie zijn  erg grappig, en een intelligente opmaat voor het verhaal. En de groenten zien er fantastisch uit. Als kinderen meekijken lusten ze 's avonds misschien hun andijvie.

Wallace & Gromit in The Curse of the Were-Rabbit, zondag, 7.15 uur, RTL 4Up
gaat over een knorrige oude man die zijn huis heeft omgebouwd tot een luchtballon, waarmee hij de reis naar Zuid-Amerika wil maken, waarover hij al zijn hele leven gedroomd heeft. Een padvinder gaat mee als verstekeling.

Voor de kinderen is het een kleurrijk avontuur over een oude man, een padvinder, een hond en een vreemde vogel. En een schurk, natuurlijk. Gaap, zullen sommige kinderen denken.

Volwassenen moeten in elk geval het begin kijken, waarbij veel mensen boven een bepaalde leeftijd het niet droog houden. Een mensenleven wordt in elf minuten subliem samengevat. Superieure vertelkunst. Maar ook daarna valt er nog genoeg te genieten, kan er nagemijmerd worden over het leven, en is er tijd de tranen te drogen.

Up, zaterdag, 20.30 uur, SBS 6

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Zero Dark Thirty, 22.15, NPO 3. Spannende vertelling over de jacht op Osama Bin-Laden, getoond vanuit het gezichtspunt van een CIA-medewerkster . De openingsscènes zijn gruwelijk, vanwege de getoonde martelingen waarmee de CIA jarenlang probeerde om de lokatie van Bin Laden te ontdekken.

Taxi Teheran / Taxi Tehran, 23.30 uur, NPO 2. In 2010 kreeg filmmaker Jafar Panahi een beroepsverbod opgelegd door de Iraanse overheid. Sindsdien maakte hij clandestien drie films. In deze, de derde, filmt hij zijn acteurs terwijl hij in een taxi door Teheran rijdt. Hij kreeg er de Gouden Beer voor in Berlijn.

ZATERDAG

The Red Shoes, 15.20 uur, BBC 2. Klassieke balletfilm van Powell & Pressburger over een ballerina die de nadelen van ambitie ervaart. Soort van Black Swan, maar wat minder gothisch, en in magnifiek Technicolor.

A Single Man, 23.05 uur, Canvas. Fraaie film van modeontwerper Tom Ford over een homoseksuele man die niet meer verder wil leven nadat zijn geliefde is overleden. Colin Firth in topvorm.

ZONDAG

Het huis met de krokodillen / Das Haus der Krokodile, 15.35 uur, NPO 3. Mooie jeugdfilm over een jongen die een oud familiegeheim ontrafelt. Sfeervol en geheimzinnig.

Fool's Gold, 22.30, Net 5. Zonnige romcom met Matthew McConaughey en Kate Hudson op schattenjacht. Niemendalletje met mooie mensen. 

ON DEMAND

Vooral zondag is er dus weinig moois te zien. Misschien toch maar uitwijken naar een betaalkanaal? HBO 1 zendt om 13.55 uur Pride & Prejudice (dus geen zombies) uit, van Joe Wright met Keira Knightley. Daarna om 16.00 uur de oorlogsfilm Fury van David Ayer, met Brad Pitt als tankcommandant in WO II.

(Overigens: als u ouder bent dan 17 jaar, moet u misschien toch even naar het HAFF.)

advertentie