Hasta la vista, baby

De Bankzitter over Terminator 2

Martin ten Broek

Terminator 2, de sf-actiefilm van James Cameron, gooide in 1991 hoge ogen met baanbrekende special effects. Is daar vijftien jaar na dato nog wat van over?

Op YouTube is een filmpje te vinden met de titel  Everything Wrong With Terminator 2: Judgment Day. Geen aanrader. Ze bedoelen het waarschijnlijk ironisch, maar in het filmpje analyseren de makers de film kapot. Wie spijkers op laag water wil zoeken kan natuurlijk opsommen wat er allemaal mis is met films als The Good, the Bad and the Ugly, 2001, a Space Odyssey, Apocalypse Now. Maar zo verhoog je het kijkplezier niet. En dat geldt ook voor hun T2-filmpje.

De vraag of Terminator 2 ook na al die jaren het aanzien nog waard is, is wel relevant. De film werd begin jaren negentig uitgebracht toen we nog niet zo verwend waren met special effects, en toen Arnold Schwarzenegger (hierna te noemen: Arnie) nog op het hoogtepunt van zijn roem was.

Bij dit type films zijn er vier zaken die van belang zijn als je wilt beslissen of je de film opnieuw wilt bekijken.

De gevechten, achtervolgingen en explosies
Die zijn helemaal top. Arnie is buitengewoon badass, op zijn motor, met zijn zonnebril. Dat is hij zelfs in z'n nakie. En de bad guy, of eigenlijk de bad robot, gespeeld door Robert Patrick, straalt een mooie kille dreiging uit. De droomscene over het einde van de wereld kan worden beschouwd als mooiste explosiescène uit de filmgeschiedenis.

De oneliners
De klassiekers 'Hasta la vista, baby' en 'No problemo' waren als quote niet zo iconisch als het I'll be back uit het eerste deel, maar kwamen toch aardig in de buurt. Leuk trouwens: met al hun straattaal-credibility waren de scenaristen best vernieuwend op het gebied van oneliners. Als Nederlandse scenaristen nou eens wat meer donnies zouden gebruiken om djonko's kopen, konden ze lekker chill wat meer straattaal in hun wroko stoppen, om een wat breder semantisch meta-niveau te bereiken.

Het spel, de regie, de fotografie, de montage en de sfx
Arnie's personage is een robot met weinig mimiek, daar heeft de acteur niet zoveel moeite mee. En soms kan hij zijn talent voor het maken van grove grappen gebruiken. Stoere, mannelijke grappen. Heerlijk. Linda Hamilton speelt ambachtelijk, de jonge Edward Furlong is innemend, en Robert Patrick als T-1000 is erg effectief. Zeer belangrijk: het spel is nooit storend slecht. Cameron kan heel goed actie-blockbusters regisseren, alles is strak in beeld gebracht door Adam Greenberg, die ook in deel een al achter de camera stond, en even strak gemonteerd. En de special effects zijn, heel bijzonder, niet noemenswaardig verouderd.

Het verhaal
Heel opmerkelijk: afgezien van aankondigingen dat 'in 1997 de wereld vergaat' doet het verhaal niet erg verouderd aan. Integendeel: zelfdenkende militaire machines worden terwijl ik dit schrijf ontwikkeld, en zijn voor een deel al actief in diverse conflicten op de wereld. De anti-oorlogsboodschap wordt misschien een tikje belegen uitgewerkt in Terminator 2, maar is eigenlijk juist heel relevant, vooral nu een zekere Amerikaanse presidentskandidaat aan de winnende hand schijnt te zijn.

Conclusie
Niet verouderd, een duurzame klassieker, het herkijken zeker waard.

advertentie