Cynisme

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt The Big Kahuna op tv, een film over drie verkopers die een grote klant aan de haak willen slaan. Met een mooie, cynische hoofdrol voor Kevin Spacey.

In de tijd dat de film gemaakt werd, jaren negentig, was cynisme nog cool. De wereld bekijken met een grimmig humoristische misprijzendheid was destijds een goede manier om het leven aan te kunnen. Hoe verrot de wereld ook was, je kon er altijd een harde grap over maken.

Hoe dat kon gaan, is goed te zien in Sin City, een film uit 2005, maar gebaseerd op een strip uit de vroege jaren negentig. De strip en de film gaan vooral over geweld tegen vrouwen: een seriemoordenaar heeft het gemunt op elfjarige meisjes, een ander vermoordt prostitués en eet ze op. De personages geven cynisch commentaar. 'I tell her that everything will be all right. That I'll save her from whatever she's scared of and take her far, far away. I tell her I love her,' zegt iemand in voice- over, voordat hij een mooei jonge vrouw neerschiet. En dan is de film nog maar net begonnen.

Sin City is heel sterk, maar gitzwart van toon. De leuke momenten zijn die waarin de bad guys, op zo pijnlijk mogelijke manier, om het leven worden gebracht. Je moet er dus wel tegen kunnen als er een grap wordt gemaakt over een vrouw die huilt omdat haar hand is afgehakt door een psychopaat: 'een paar emmers tranen later merk je niets meer aan haar'.

Dan is voor veel mensen The Big Kahuna een prettiger film, al is ook deze film geen vrolijke kost. Het verhaal: drie mannen komen bij elkaar in een hotelkamer . Het zijn vertegenwoordigers van een industriële smeermiddelenfabriek, die een grote slag willen slaan, ze willen 'The Big Kahuna' binnenhalen. De sfeer is niet goed, als die grote klant niet wordt binnengehaald zal de baas niet blij zijn. Danny DeVito is de leider Phil, hij werkt al jaren samen met collega Larry (Kevin Spacey). Bob (Peter Facinelli) moet het vak nog leren.

The Big Kahuna gaat niet over de hamburger in dit fragment uit Pulp Fiction, overigens ook een tamelijk cynische film.

Larry zegt dingen als 'Wanneer Jezus terugkomt op aarde moet hij de televisiezenders wel twee dagen van tevoren waarschuwen, zodat ze hun infographics in orde kunnen maken.' Larry is echt door en door cynisch, zeker in de ogen van Bob, een pas zes maanden getrouwde, overtuigde christen, die er niet over zou piekeren zijn vrouw te bedriegen, en die bijvoorbeeld behoorlijk geschokt is als Phil in de Penthouse bladert.

De film aanbevelen is lastig zonder de clou te verklappen, maar wie geïnteresseerd is in een intelligent script - waarin wezenlijke dingen gezegd worden over het leven, over godsdiens en over cynisme - en wie houdt van sterk acteerwerk kan prima terecht bij The Big Kahuna. En in de laatste minuten krijgen we ook nog wat goede raad in een op muziek gezette column van Chicago Tribune-journaliste Mary Schmich: Advice, like youth, probably just wasted on the young. (Pas nalezen nadat je de film gezien hebt.)

Dus, cynisch gezegd: voor inhoud kijk je The Big Kahuna, Sin City is er voor bloed en pijn.

The Big Kahuna , zaterdag, 1.30 uur, BBC 2
Sin City, zondag, 22.15 uur, Fox

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Before Sunrise, 21.05, Canvas. Eerste deel van Richard Linklaters fameuze trilogie , waarin reizigers Jesse en Céline een avond door Wenen slenteren en het over van alles hebben. Lijkt banaal, is zeer romantisch.

The Invisible Woman, 23.15 uur , NPO 2. Biopic, niet over Dickens, maar over zijn vrouw, actrice Nelly Ternan. Van en met Ralph Fiennes, maar Felicity Jones steelt de show als onzichtbare vrouw.

ZATERDAG

Leaving Las Vegas, 22.35 uur, Canvas. Nicolas Cage als alcoholist die zich dood wil drinken, Elisabeth Shue als prostitué die hem probeert te redden. Beiden zijn veel beter dan we van ze gewend zijn. Bekijk ook onze aflevering van Shot on Location over de film.

Nebraska, 22.55 uur, NPO 2. Prachtfilm van Alexander Payne over een wat verwarde ouwe knar die op reis gaat door de VS. Zijn bezorgde zoon gaat maar met hem mee. In fraai zwart-wit.

ZONDAG

Kopzorgen / Kopfüber , 15.30 uur, NPO 3. Mooie jeugdfilm over een jongetje dat zich ontzettend moeilijk kan concentreren. Een jeugdhulpverlener denkt dat hij ADD heeft. Zouden pilletjes helpen? 

Narc, 22.40 uur, RTL 7. Snoeiharde thriller over een undercover-politieman die zich iets te veel onderdompelt in het milieu. 

 

 

advertentie