De Bankzitter: Bruce Almighty

Drie of vier sterren?

Martin ten Broek

Of drie sterren wel genoeg was voor Bruce Almighty, wilde een lezer weten. Een terechte vraag.

Misschien heeft u dat ook weleens: dat u een film ooit echt ontzettend goed vond, en dat u hem na lange tijd nog een keer zag, en dat hij toen erg tegenviel. Of omgekeerd: dat u een film best aardig vond, maar dat u jaren later allerlei dingen ontdekt die u eerst over het hoofd hebt gezien.

Een goede reden om de raad van een lezer eens ter harte te nemen, en op opnieuw te kijken naar Bruce Almighty. Een film van Tom Shadyac, met een hoofdrol voor Jim Carrey, als televisiereporter Bruce, die ontevreden is met zijn werk – hij wordt op sukkelige onderwerpen afgestuurd, een bakker die een enorm koekje heeft gebakken, bijvoorbeeld – en ontevreden is over zijn huis, zijn hond, de files, kortom: zijn leven. Op een dag heft hij de handen in wanhoop ten hemel, en beklaagt zich tegen God over al zijn pech. Dan grijpt God in, verschijnt in de gedaante van Morgan Freeman, en zegt dat Bruce, als hij het dan zo goed weet, zelf maar eens moet proberen: de schepping bestieren.

En verdomd, die lezer had gelijk: de film is echt erg leuk, grappiger dan ik me kon herinneren. Al blijft humor natuurlijk iets persoonlijks. Daarom is het toekennen van sterren aan komedies ook zo lastig. Drama is veel makkelijker. Iedereen zal ontroerd zijn bij een treurig verhaal uit WO II, mag je althans hopen. Maar sommigen houden van Woody Allen, anderen kijken liever Adam Sandler.

Carrey liefhebbert ook wel eens met imitaties

Sommige van de films die Jim Carrey eerder met Shadyac maakte zijn hilarisch, voor intens melige fans. Bruce Almighty is ook voor ernstige VPRO-ers goed te pruimen. Hij wordt wat zoet aan het einde, want het is een film met Jennifer Aniston. (Maar zelfs dat suikerwerk op het eind wordt enigszins geneutraliseerd door associaties met een andere film over de relatieperikelen van een personage van Jim Carrey.) Verder is de film soms behoorlijk stekelig. Ongetwijfeld zullen sommige religieuze scherpslijpers vinden dat er oneerbiedig wordt gedaan over godsdienst, maar ach, wat is er mis met oneerbiedigheid? Na rijp beraad krijgt Bruce Almighty er dus een sterretje bij.

Er kwam een vervolg, Evan Almighty, met vergelijkbare insteek, maar dit keer rond het personage van Steve Carell, de uiterst irritante collega van Bruce. Ook leuk, maar net iets minder geslaagd dan Bruce Almighty.

advertentie