Even geen politiek

De Bankzitter: Spider-Man 2

, Rick de Gier

Laten we het nu eens niet hebben over de Amerikaanse verkiezingen. Dit weekend komt Spider-Man 2 op tv, een van de betere superheldenfilms. Heerlijk escapistisch en gespeend van elke verwijzing naar de actuele politiek.

In Spider-Man 2 wordt Amerika bedreigd door Doc Ock, een gewetenloze, megalomane, vrouwonvriendelijke schurk, die…

Nee, andere invalshoek.

In de eerste Spider-Manfilm leerde de held een waardevolle les: ‘With great power comes great responsibility.’ En dus…

Nee, ook te pijnlijk.

Nog voorzichtiger dan: het aantal Spider-Manfilms rijst inmiddels de pan uit, dus eerst maar eens een overzicht:

De voorloper
-     Spider-Man (1977, eigenlijk de pilot van een Amerikaanse tv-serie, hoog campgehalte)

De trilogie van regisseur Sam Raimi, met Tobey Maguire in de hoofdrol
-     Spider-Man (2002)
-     Spider-Man 2 (2004, over deze hebben we het dus)
-     Spider-Man 3 (2007)

De ‘reboot’ van regisseur Mark Webb, met Andrew Garfield in de hoofdrol
-     The Amazing Spider-Man (2012)
-     The Amazing Spider-Man 2 (2014)

Spider-Man in het Marvel-universum, met Tom Holland in de hoofdrol
-     Captain America: Civil War (2016, Spider-Man speelt een bijrol als lid van The Avengers)
-     Spider-Man: Homecoming (gepland voor 2017)

(Nog geen al te ongemakkelijke associaties? Dan gaan we rustig verder.)

Spider-Man 2 valt prima los van de andere delen te bekijken. Wat moet je vooraf weten? Fotograaf Peter Parker (lekker nerdy gespeeld door Maguire) beschikt sinds een beet door een gemuteerde spin over allerlei spinneneigenschappen, die hij inzet om boeven te vangen. Aan het eind van de vorige film maakte Peter het uit met zijn vriendin Mary Jane (Kirsten Dunst) om haar te behoeden voor de gevaren van zijn bestaan.

Het scenario van Spider-Man 2 kwam niet zo soepel tot stand. Er werden verschillende versies geschreven, onder meer door auteur Michael Chabon, die met de roman The Amazing Adventures of Kavalier & Clay (2000, bekroond met de Pulitzerprijs) al eens een literaire variant op het superheldenverhaal schreef. (Wie benieuwd is welke ideeën van Chabon de film haalden, kan hier meer lezen.)

Regisseur Raimi bewerkte elementen uit al die scenario’s tot één verhaal, dat nog verrassend coherent is, maar volgens insiders wel jammerlijk ontdaan van de zwarte randjes die bijvoorbeeld aanwezig waren in het Chabon-script.

Een commentator van opinieblad The Atlantic schrijft bijvoorbeeld in een ‘Long Philosophical Rant About Spider-Man 2’ dat de optimistische moraal van het verhaal eigenlijk niet deugt. De film suggereert namelijk dat Spider-Man heel nobel allerlei offers brengt voor zijn missie, maar (kleine spoiler) ten slotte wordt hij wel doodleuk beloond met het meisje en een happy end. ‘That just won’t fly,’ aldus de auteur van het stuk. Zo wil Spider-Man 2 van twee walletjes eten.

Waar zullen we het eens mee vergelijken? Het is alsof je Amerika ‘great’ wilt maken, maar ook enorm wilt korten op onderwijs. Alsof je én een enorme belastingverlaging wilt invoeren én miljarden wilt uitgeven aan infrastructuur en defensie. Alsof je een muur wilt bouwen om buitenlanders te weren, en die muur vervolgens wilt laten betalen door de buitenlanders zelf. Alsof…

Nee, sorry, het lukt niet meer. Laten we maar gewoon die film gaan bekijken.

advertentie