De Bankzitter: The Fugitive

Actie!

, Martin ten Broek

Wie zin heeft in een fijne actiefilm met een uitstekend script, perfect gedoseerd tempo, puik acteerwerk, op de millimeter gemonteerd en slim geregisseerd, kan terecht bij The Fugitive.

The Fugitive werd vaak genomineerd voor allerlei prijzen en won daarvan ook twaalf keer. Tommy Lee Jones kreeg bijvoorbeeld een Oscar voor zijn rol. De scenaristen, David Twohy en Jeb Stuart, kregen alleen een nominatie van hun vakbroeders voor 'Best Screenplay Based on Material Previously Produced or Published'; het script baseerden ze op een populaire tv-serie uit de vroege jaren zestig. De prijs ging dat jaar naar de scenarist van Schindler's List. Maar van mij had hij hij ook naar Twohy (The Arrival, Pitch Black) en Stuart (Die Hard) kunnen gaan.

In de film draait het om twee personen: Dr. Richard Kimble, een getalenteerde chirurg die op een avond thuiskomt en zijn vrouw daar vermoord aantreft. De politie in Chicago maakt een snel rekensommetje – rijke vrouw, hoge levensverzekering, Kimble zal het wel gedaan hebben – en de held wordt veroordeeld tot de doodstraf. Onderweg naar de gevangenis krijgt Kimble de kans om te ontsnappen, waarna U.S. Marshal Samuel Gerard in beeld komt. Hij organiseert een zoektocht waarbij kosten noch moeite gespaard worden. Hij heeft de vasthoudendheid van een pitbull, en is ook nog veel slimmer dan de dombo's van de Chicago Police Department. Maar is hij net zo slim als Kimble?

Tommy Lee Jones als U.S. Marshal Gerrard

Tommy Lee Jones als U.S. Marshal Gerrard

The Fugitive is mooi opgebouwd, met versnellingen en rustige momenten, en met een paar ijzersterk uitgevoerde parallelmontages. Het is heel fijn om in een film te zien hoe de spanning wordt opgebouwd zonder dat er een overkill aan wapengekletter, krachtpatserij of bovennatuurlijk gedoe voor nodig is, alleen wat intelligentie. Zoals Roger Ebert het formuleerde: 'Davis apparently believes that just because it's an action picture doesn't mean the audience is necessarily stupid'.

De hoofdpersonen zijn normale mensen, weliswaar slim en toegewijd, maar geen supermensen. (Al zien we in een vroege scène dat Ford waarschijnlijk wel heeft getraind voor de opnames: onder een beginnend buikje schemeren stevige buikspieren.) Ford is hier een ideale held, stoer zonder een mannetjesputter te zijn. Tommy Lee Jones is fenomenaal. Ook de bijrollen zijn goed bezet, met onder andere mooie rolletjes voor Julianne Moore en Jeroen Krabbé.

Van harte aanbevolen, dus: The Fugitive.

 

advertentie