Familieperikelen

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend is de bijzonder fraaie film En Familie op tv te zien. Niet een vrolijke film, maar wel een die de oude Grieken zouden waarderen.

Een knappe, getalenteerde jonge vrouw krijgt een droombaan in New York aangeboden, haar leuke man, een kunstschilder, kan een atelier in de Bronx betrekken, het leven lacht ze toe. En dan wordt haar vader ziek. Erg ziek. De vrouw durft niet meer weg.

In En Familie schetst regisseur Pernille Fischer Christensen een stukje uit het leven waarin veel mensen wel iets zullen herkennen. Een treurig stukje. Het leven is natuurlijk niet altijd leuk. Zoals publieksvriendelijk filosoof Alain de Botton het zou formuleren: 'Het leven is een bende, iedereen is gedoemd tot ongelukkig zijn, wie vasthoudt aan zijn dromen stort zich in het ongeluk'.

Maar kijken naar andermans narigheid kan helpen. Dat heeft De Botton niet zelf verzonnen, dat heeft Aristoteles ooit bedacht. Als voorbeeld gaf die het treurige toneelstuk van Sophocles, Oedipus Rex. Dat gaat, inderdaad, over de man die zijn vader per ongeluk vermoordde (naar verluidt tijdens een uit de hand gelopen gevalletje road rage), per ongeluk met zijn moeder naar bed ging, waarna het ongelukkig met hem afliep. De oude Grieken smulden ervan, volgens Aristoteles doordat ze na afloop een gevoel van innerlijke reiniging ondervonden.


Die reinigende werking kunt u dus ook ervaren, nadat u overmand bent geraakt, door medeleven en aanverwante emoties, bij het bekijken van En Familie. Nadat de ogen zijn drooggewreven kunt u het leven, met al zijn droevenis en tegenslagen, weer wat beter aan. Alleen tegen het sombere weer werkt deze Scandinavische film niet: het is best zonnig in het Denemarken waar En Familie zich afspeelt.

(Nog een reden om naar de film te kijken is het echt geweldige spel van Lene Maria Christensen als dochter en van Jesper Christensen, die we hier misschien vooral kennen als de schurkachtige Mr. White uit de laatste drie Bond-films, als vader.)

En Familie / A Family, zaterdag, 23.30 uur, NPO 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Doubt, NPO 2 , 23.20 uur. Interessant drama over een misbruikvermoeden, met fantastisch spel.

Jagten , Canvas, 21.05 uur. Interessant drama over een misbruikvermoeden, met fantastisch spel.

ZATERDAG

Little Miss Sunshine, 21.05 uur, Eén. Verantwoorde feelgood, over een disfunctionele familie waarvan de jongste telg mee wil doen aan een schattige-kindertjes-verkiezing.

The Place Beyond the Pines , 22.20 uur, Canvas. Snoeihard verhaal over een stuntman die op een onconventionele manier geld wil verdienen als hij erachter komt dat hij een zoontje heeft.

ZONDAG

Rabarber, 15.30 uur, NPO 3. Mooie telefilm, voor een jeugdig publiek, over twee kinderen die hun ouders een beetje helpen bij hun relatiesores. Van Marc de Cloe, dus aangenaam om te zien.

advertentie