Fijn gemompel

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Onder de interessante films die dit weekend op tv komen, bevindt zich ook Short Term 12, zo'n typisch Amerikaanse indie-film, met indie-acteurs en indie-clichés. Toch maar kijken.

'Lief gitaargetokkel, gemompelde dialogen, pluizige baarden en strakke broeken – yep, Short Term 12 is een typisch Amerikaanse indiefilm.' Het lijkt wel of onze recensent zich ervoor wilde verontschuldigen dat hij die film, Short Term 12, over de - zeer realistisch ogende - belevenissen van enkele medewerkers en bewoners van een jeugdzorginstelling in de VS, goed vond.

Had voor mij niet gehoeven. Persoonlijk hou ik wel van gemompel, mits ondertiteld, of in elk geval in een bioscoop waar het geluid goed hard staat en waar niemand met een chipszakje kraakt, of thuis, alleen op de bank. (Marlon Brando kon bijvoorbeeld enorm mooi mompelen, maar zijn films zijn, als ik het goed begrijp, geen mumblecore- films.)

Jonge Amerikaanse filmmakers leggen het even uit

Mumblecore-films zijn films met opvallend naturel spel, dat vaak door improvisatie tot stand gekomen is, films met een laag budget, digitaal geschoten , meestal handelend over de moeizame relaties van moderne jonge mensen. Op een lijst op Wikipedia staan enkele tientallen voorbeelden, waarvan ik er trouwens maar een paar gezien heb. Ik ben geen mumble-kenner.

Mochten er elementen terugkomen in het mumblecore-genre, dan is dat voor mij dus niet zo'n punt. Ik hou daarnaast ook zeer van naturel gespeelde films over het echte leven. Net als onze recensent, overigens, in elk geval bij Short Term 12, want: 'de herkenbare elementen doen niets af aan de kwaliteit van dit ontroerende drama.' Toch maar kijken, dus?

Short Term 12, zaterdag, 22.55 uur, Canvas.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

The Last King of Scotland, 21.05 uur, Canvas. Fascinerend spel van Forest Whitaker als de charmante, charismatische massamoordenaar Idi Amin, dictator van Oeganda.

Tous les soleils, 23.40 uur, NPO 2 Na Il y a longtemps que je t’aime wilde Philippe Claudel eens wat luchtigers maken. Het werd een mooie, maar toch ook een tikje melancholieke, komedie over een weduwnaar die geen kaas gegeten heeft van de opvoeding van zijn vijftienjarige dochter. Gelukkig voor haar komt zijn slonzige broer bij ze inwonen.

ZATERDAG

There Will Be Blood, 0.15 uur, BBC 2. Dat Daniel Day-Lewis briljant is als nietsonziende oliebaron in deze  klassieker, wist u natuurlijk al lang. Maar let ook eens extra op de beelden van Robert Elswit (die er trouwens óók een Oscar voor kreeg).

Jeune & Jolie, 23.30 uur, NPO 2. Net als in Belle de jour (1967) belandt het hoofdpersonage in Jeune & jolie (2013) vrijwillig in de prostitutie. François Ozons film werd goed ontvangen (maar is niet zo goed als het meesterwerk van Buñuel).

ZONDAG

Groupies bleiben nicht zum Frühstück, 15.30 uur, NPO 3. Charmante jeugdfilm, lijkt wel wat op Notting Hill (maar dan helaas zonder Rhys Ifans ).

Epizoda u zivotu beraca zeljeza, 22.25 uur, ARTE . Extreem ongemakkelijke Balkan-droevenis , over een Roma-vrouw die geen medische hulp kan krijgen. Heel mooi, winnaar van de Grote Jury-Prijs in Berlijn.

 

advertentie