Goedgemutst

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend is de zomergastfilm uitgekozen door premier Rutte. Wat zou de reden zijn dat hij koos voor Intouchables?

De meningen zijn verdeeld in de reacties op onze site op de pagina over Intouchables. Veel mensen vonden het een prachtige feelgood-film met goed acteerwerk, en ze vonden onze drie sterren te weinig. Anderen vonden het te veel een film voor het grote publiek. Voor beide standpunten valt wat te zeggen: de film is zonder meer goed gespeeld en meeslepend, en dat grote publiek klopt ook: in vier maanden werd de film, alleen in Frankrijk, al gezien door een kleine twintig miljoen bioscoopbezoekers. De film werd een tijdje later zelfs wereldwijd de meest lucratieve niet-Engelstalige film aller tijden.

En hij was ook best leuk, vond ik. Het verhaal: Philippe, een vanaf zijn nek verlamde rijkaard uit Parijs zoekt een nieuwe verpleger. Uit alle kandidaten kiest hij de jonge Senegalees Driss uit de banlieus, die eigenlijk alleen solliciteerde omdat hij een handtekening nodig heeft voor het aanvragen van een uitkering. En die dat ook brutaal toegeeft. Zijn gebrek aan medelijden vindt Philippe verfrissend. Cultuurclash en toenadering volgen.

Wat zou de reden zijn dat de premier deze film koos als afsluiting van zijn zomergastavond ? Behalve dat hij het waarschijnlijk een mooie film vond? Misschien vond hij de boodschap handig: dat arm en rijk prima zonder conflict kunnen samenleven? Net zoals zijn partij en de PvdA hun regeerperiode relatief conflictvrij hebben doorlopen.

Of zou hij andere motieven hebben? In de film wordt nogal de draak gestoken met hoge cultuur: een duur schilderij maken doe je met wat blikken verf en een rollertje uit de bouwmarkt, en vooral met een verkoopverhaal met een hoop poeha. En klassieke muziek is in de film saai, opera is zelfs lachwekkend; jaren zeventig disco, dát is pas goede muziek! Het roept herinneringen op aan het cultuurbeleid van het kabinet.

Maar dat is misschien te cynisch. Driss blijft altijd positief en opgewekt en doet niet te moeilijk. Net als de premier. Slimme keuze, die film.

Intouchables, zondag, 23.20 uur, NPO 2


MEER AANRADERS


ZONDAG

Red Heat, 22.00 uur, Fox. Mogelijk een favoriet van leiders als Poetin en Duterte, deze aardige jaren tachtig- actiefilm over stoere agenten, die jagen op een drugshandelaar. Maar, Vladimir Vladimirovitsj en Rodrigo, Belushi en Schwarzenegger bedoelden het ironisch

Insomnia, 0.10 uur, BBC 1. Zeldzaam sfeervolle puzzelfilm, over misdaad in het hoge noorden van de VS. Prima rollen van Al Pacino en de betreurde Robin Williams.

 

 

advertentie