Grensoverschrijdend

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend zijn er, naast uitstekend drama, sterke oorlogsfilms en mooie sf, ook een paar intrigerende komedies op tv te zien, een absolute klassieker en een grappige Duitse film die doelbewust de grenzen van het betamelijke stevig overschrijdt.

Feuchtgebiete is niet de beste film die dit weekend wordt uitgezonden, maar waarschijnlijk wel degene waarin de meeste lichaamssappen voorkomen. Hij gaat over een meisje, dochter van gescheiden ouders, met een losse moraal op het gebied van seksualiteit en vooral hygiene. Ze belandt in het ziekenhuis vanwege een ongeluk met een aambei en een scheermesje. Daar probeert ze haar ouders weer met elkaar te verzoenen, terwijl ze met een aardige verpleger flirt.

Vooral in de eerste helft van de film zoekt regisseur Wnendt de grenzen op, choqueert hij naar lieve lust, waardoor je zelfs als tamelijk doorgewinterde filmkijker af en toe moet wegkijken. Daarbij geholpen door hoofdrolspeelster Carla Juri, die volkomen terecht van de Women Film Critics Circle de Courage in Acting Award kreeg. Toch wordt het nergens onaangenaam plat, bij een opname van een ongelooflijk smerig toilet zoomt de camera (en de special effect-maker) bijvoorbeeld in tot op microscopisch niveau, dat er plotseling opvallend vrolijk en kleurrijk uitziet, met virusjes die als maanlanders hun genetisch materiaal injecteren in sukkelige cellen.

'Maar', schreef een verontwaardigde lezer op het onlineforum van Bild Zeitung over het bronboek: 'dit boek zou gelezen noch verfilmd moeten worden. Het leven heeft zoveel meer te bieden dan zulke walgelijke perversiteiten … ' 'Wir brauchen Gott'. De verfilming van de roman van actrice, presentatrice, zangeres en schrijfster Charlotte Roche was inderdaad niet bepaald godvruchtig, wellevend of bescheiden te noemen. Maar dat is ook wel weer eens verfrissend. Vooral in het begin is de film bovendien regelmatig erg grappig, halverwege verandert die uitgelaten anarchistische stemming en volgt een serieuzer deel, dat minder opzienbarend is, maar de film wel tot een redelijk bevredigend einde brengt.

Voor wie niet zo tegen sperma- en menstruatiebloedgrappen kan, is The General, zondag op ARTE ( een zwijgende film, dus niet nagesynchroniseerd) waarschijnlijk geschikter. Hij blijft briljant, die film, al was het maar om het pure lef en vakmanschap waarmee Buster Keaton zijn stunts uitvoert, om zijn enorme komische timing, om de schwung waarmee de makers een meeslepend verhaal vertellen, en natuurlijk vanwege de peperdure, verbluffende stunt aan het einde van de film. Voor wie dat nog niet wist: dat is geen trucage , die stunt.

Feuchtgebiete, vrijdag, 22.25 uur, NPO 3
The General, zondag, 23.20 uur, ARTE

MEER AANRADERS

VRIJDAG

La grande bellezza, 21.05 uur, Canvas. Met prijzen overladen drama van Paolo Sorrentino over de existentiële leegte achter alle prachtige Romeinse façades.

Un amour de jeunesse , 23.25 uur, NPO 2. Ontroerend drama over de arme Camille wier vriendje verhuist naar Zuid-Amerika. Van Mia Hansen-Løve .

ZATERDAG

Sunshine, 20. 00 uur, RTL 7. Omdat het einde niet zo verpletterend was als, pakweg, Tarkovsky' s Solaris onder puristen nogal verguisde sf-film van Danny Boyle. Maar het eerste uur is in elk geval adembenemend.

Incendies, 23.30 uur, NPO 2. Fraai geconstrueerd drama over de familiegeschiedenis van de Canadese Jeanne, die na de dood van haar moeder afreist naar een land van bloedvetes en religieuze haat. Haar wortels zijn nog ingewikkelder dan ze al dacht. Erg mooi en aangrijpend.

ZONDAG

In the Valley of Elah, BBC 1, 0.55 uur. Mooi, gedragen puzzeldrama van Paul Haggis, over een oude militair die uitzoekt wat er precies gebeurd is met zijn zoon, ook soldaat, tijdens diens uitzending in Irak. Tommy Lee Jones is zoals vaker fantastisch.

Arlington Road , SBS 9, 20.30 uur. Sterke thriller over een professor bij wie werk – hij doceert over terrorisme – en privéleven door elkaar lijken te gaan lopen als hij hij hele serieuze verdenkingen krijgt over zijn nieuwe buurman in zijn onschuldige Amerikaanse suburb. Jeff Bridges en Tim Robbins zijn heel erg aan elkaar gewaagd.