Griezelen

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Griezelen

Tips van De Bankzitter

Martin ten Broek ,

Dit weekend komen er aardige genrefilms op tv, op het snijvlak van sf en horror. Soms spannend, soms grappig. Een overzichtje.

Vaak zijn sf-films spannend, maar echt nodig is dat niet. Zelfs sf- horrorfilms hoeven je niet de stuipen op het lijf te jagen, als ze maar met voldoende fantasie gemaakt zijn, en het liefst ook nog met een flinke dosis humor. Humor kan een genrefilm heel veel goed doen. Dat is ook te zien in de films die zaterdag worden uitgezonden.

In District 9 bezoeken buitenaardse wezens de aarde. De mensheid is bang, maar de aliens blijken meelijwekkend zwak. De garnalen, zoals ze al snel in de volksmond worden genoemd , worden opgesloten in ghetto's, met prikkeldraad eromheen. Eigenlijk gaat de film over xenofobie ('Eigen planeet eerst!'), de film speelt zich af in het land van de Apartheid, wat de film serieuzer, en griezeliger, maakt dan je op het eerste gezicht zou denken. Hoe grappig het klunzige hoofdpersonage Wikus Van De Merwe (Sharlto Copley) aanvankelijk ook is.
District 9, zaterdag, 20.00 uur, RTL 7
Spanning ***
Humor ****

Dark Skies lijkt extreem clichématig, en bovendien een film met flink wat plotgaten, maar uiteindelijk worden bekende thema's nét iets anders uitgewerkt dan gebruikelijk en blijken vreemde ontwikkelingen logisch te volgen uit de premisse. Het verhaal, over een gezinnetje dat onder andere te maken krijgt met vreemde opstapelingen van keukengerei, rare natuurverschijnselen en fysiek ongemak, wordt bekwaam gepresenteerd. Een aardige formulefilm over - spoiler- buitenaardse griezels, waarover we weinig te weten komen. Een leuk bijrolletje voor J.K. Simmons als alien-jager maakt dat niet goed. Vooral voor wie Attack the Block (zie hieronder)  al gezien heeft.
Dark Skies , zaterdag, RTL 5, 22.00 uur.
Spanning ***
Humor **

Attack the Block is veel leuker, al was het maar vanwege het feit dat de - spoiler - buitenaardse wezens in feite helemaal niet zo'n grote rol spelen. Veel interessanter, snapte regisseur Cornish, is de reactie van gewone aardbewoners wanneer ze geconfronteerd worden met dit gevaar. Met zijn cast van enthousiaste jonge acteurs (waaronder John Boyega, ook te zien als bekeerde stormtrooper in de nieuwe Star Wars-films), maakte Cornish een frisse, fruitige sf-monsterfilm, waaraan nauwelijks af te zien is dat hij voor bijna niks gemaakt werd. Niet erg eng, of ontzagwekkend, toch buitengewoon leuk.
Attack the Block , zaterdag, 22.10 uur, RTL 7
Spanning ***
Humor ****

The Hills Have Eyes is met afstand de bloederigste van deze films, en de sf- component is het kleinst. In de radioactieve woestijn, voormalige testsite voor atoomproeven, woont een aantal uiterst gewelddadige mutanten. Een erg vervelende plek om lekke banden te krijgen als je met je gezinnetje op vakantie bent, dus . De Franse regisseur Aja werd bekend met zijn zeer griezelige Haute Tension, haalt dat niveau niet met deze remake van Wes Cravens The Hills Have Eyes uit 1977. Evengoed: niet geschikt voor wie niet tegen bloed en ander gruwelijks kan.
The Hills Have Eyes, zaterdag, 23.55 uur, RTL 7
Spanning ****
Humor *

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Blue Valentine, 21.45, NPO 3. Liefdesdrama met mooie mensen Ryan Gosling en Michelle Williams. De film laat de eerste én de laatste dagen van hun relatie zien, en dat hakt erin. Voor velen althans, voor sommigen is de structuur van de film te gekunsteld. Oordeel vooral zelf. Fragmentje(s).

All the Presidents Men, 23.20 uur, NPO 2. Eerder op de avond interviewt Twan Huys in zijn college tour Carl Bernstein, een van de twee verslaggevers die aan de wieg stonden van de onthullingen over het Watergate-schandaal in de Washington Post die zouden leiden tot het aftreden van president Nixon. Bernstein zal waarschijnlijk zeggen dat het voornamelijk saai spitwerk betrof, maar gelukkig is de verfilming van Alan J. Pakula spannend en meeslepend. Jason Robards is geweldig als hoofdredacteur

ZATERDAG

Lust for Life, 14.00 uur, BBC 2. Nee, deze biopic gaat niet over Iggy Pop, maar over Vincent van Gogh. De geniale schilder wordt gespeeld door Kirk Douglas, Anthony Quinn speelt Paul Gauguin. Minelli kreeg toestemming om echte doeken te filmen en liet complete velden geel spuiten om in de sfeer te blijven . Een fragment.

No, 23.25 uur, NPO 2. Sterk drama over een reclameman die wordt gevraagd een bijdrage te leveren aan een campagne tegen de dictatuur van Augusto Pinochet in Chili. Een klus die niet van gevaar is gespeend in het politieke klimaat dat daar heerste. Toch een opmerkelijk luchtige en optimistische film. Nog op ware gebeurtenissen gebaseerd ook.

ZONDAG

Son of Rambow, 15.30 uur, NPO 3. Leuke en vrolijke film over een joch dat aan zijn bekrompen, overdreven religieuze gezinsleven ontsnapt door een film te gaan maken, met wat hulp van zijn vrienden. Meekijkende ouders geen bezwaar.

The Spectacular Now
, 23.00 uur, BBC 2. Mooi, pittig drama over een jongeman die eigenlijk niet volwassen wil worden. Hij blijft puber met behulp van gestaag gedoseerde drank. Geweldige cast, met Miles Teller (Whiplash) als de jongen en Brie Larson (Room) en Shaylene Woodley (The Descendants) als zijn vriendinnen.

 

advertentie