Herinnering

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt onder andere Memento op tv, een film die De Bankzitter zich nog vaag kon herinneren.

Waarover ging die film ook alweer, Memento? Ik had die film lang geleden in de bios gezien, maar hoe zat het ook alweer... Op het eind vielen alle stukjes keurig op hun plek, toch? Hij was interessant, maar wel complex. Ongeveer even ingewikkeld als Inception, ook van regisseur Nolan. Zo'n film die je dus eigenlijk meerdere keren moet zien. Misschien moest ik hem toch maar eens herkijken. En er dan maar aantekeningen bij maken?

Halverwege was hij nog wel verwarrend, met die scène met die telefoon, bijvoorbeeld. Wie belde nu met wie? En waarom? En wie was er nu wel te vertrouwen, en wie niet? Dat had toch nu al duidelijk moeten zijn? Of werden we nu weer in de luren gelegd?

Terwijl de beginscène zo'n interessante en best duidelijke aanwijzing had gegeven. Vanaf die Polaroid-foto die zich langzaam maar zeker on-ontwikkelt. Dat je dacht: 'Oh ja, in deze film wordt een spel gespeeld met de chronologie. Terwijl je snapte dat de hoofdrolspeler nooit wist of iets was gebeurd. Toch bleef de vraag: wist je écht nog hoe deze film ging?

Memento , zondag, 23.55 uur, BBC 2

Eerst de film (her)kijken, daarna dit college van de maker. Smullen!

MEER AANRADERS

VRIJDAG

12 Years a Slave, 21.05 uur, Canvas . Behoorlijk onthutsend, waargebeurd verhaal over een vrije zwarte New Yorker die in 1841 wordt ontvoerd en jarenlang als slaaf wordt gehouden in Louisiana. Volgens sommigen te gladde verfilming van het gelijknamige boek, evengoed Oscars voor beste film, beste script en beste vrouwelijke bijrol.

Rundskop, 23.25, NPO 2. Woest drama van Michaël Roskam over de hormonenmaffia op het Vlaamse boerenland . Vooral Matthias Schoenaerts als veeboer Jacky is fenomenaal. Hij moest stevig trainen – en eten – om voldoende gespierd voor de rol te worden.


ZATERDAG

Attack the Block, 22.10 uur, RTL 5. Het doorsneegegeven van een buitenaardse invasie levert toch een stevige aanrader op, dankzij het geestige gegeven (de aarde wordt verdedigd door rotjochies uit een achterstandswijk), de leuke acteurs (waaronder John Boyega, inmiddels beroemd als stormtrooper-met- geweten Finn uit Star Wars) en het smeuige Zuid-Londense dialect.

Le gamin au vélo, 23.30, NPO 2. Schitterend drama over een joch met afwezige/ongeïnteresseerde vader die heen en weer geslingerd wordt tussen een iets oudere, coole buurtgenoot en een lieve kapster die wel voor hem wil zorgen.


ZONDAG

Arrietty, 14.00 uur, Eén. Vaker verfilmd verhaal (The Borrowers), ditmaal gemaakt door de Ghibli-studio, met de daaruit voortvloeiende enorm hoge kwaliteit. Het titelliedje van de Française Cecile Corbel werd een culthitje.

Paradies: Glaube , ARTE, 1.30 uur. Voor de liefhebbers van mistroostige cinema: een portret van een intens katholieke vrouw, gescheiden van een moslim, wier liefde voor de verlosser zeer, zeer ver gaat. Van de Oostenrijkse lachebek Ulrich Seidl ( Hundstage, Im Keller).

 

 

advertentie