Klassieke Hitchcock

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er onder andere twee klassiekers van Hitchcock op tv, waarvan er eentje, nogal duidelijk, een bewerking van een toneelstuk is. Voor liefhebbers van een goed verhaal.

Twee belangrijke redenen om een film goed te vinden zijn: vorm en inhoud, mooie plaatjes en een goed verhaal. Dat maken van mooie plaatjes hebben we zo langzaam maar zeker wel onder de knie. Met computers kunnen we inmiddels bijna alles. Misschien dat daardoor de aandacht voor het verhaal wat weggeëbt is, de laatste tijd.

In de tijd van Hitchcock was dat wel anders. Natuurlijk was de man een geniaal filmmaker, die het visuele experiment niet schuwde, maar hij moest het toch vooral hebben van zijn enorme talent om een verhaal te vertellen, met gedoseerde informatie de kijker te manipuleren en op het verkeerde been te zetten.

Een tikje ironisch in dit verband is dat Dial M for Murder, een van zijn films die dit weekend op tv te zien is, oorspronkelijk in 3D uitgebracht moest worden van Warner Bros. Hitchcock vond het een matig idee, de 3D-gekte van begin jaren vijftig was volgens hem al aan het afnemen. Hij kreeg gelijk, de film werd nauwelijks in 3D vertoond.

Maar Martin Scorsese legt uit de de 3D-versie toch nóg beter was dan de afgeplatte 2D-versie.

Ook zonder het 3D-effect is Dial M for Murder een prima film. Aan het begin worden al vrij snel de ruwe lijnen van een moordplan neergezet, en daarna is de grote vraag: kan de perfecte moord worden gepland, werpt het toeval soms roet in het eten, kun je nog snel even wat improviseren, als boef? Het is de grote verdienste van Hitchcock – en van de bedenker van het verhaal, toneelschrijver Frederick Knott - dat dit gegeven zo virtuoos wordt uitgewerkt. Het levert een genoeglijk avondje puzzelplezier op.

Hitchcock heeft visueel fraaiere films gemaakt, bijvoorbeeld Vertigo, die vrijdag op tv te zien is. Maar Dial M for Murder heeft dan weer als voordeel dat de politie-inspecteur die zich over de zaak buigt zo heerlijk Brits is. Wat bijvoorbeeld goed te zien is als hij zijn snor kamt.

Dial M for Murder, zaterdag, 23.30 uur, NPO 2.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Starred Up, 22.00 uur, NPO3. Stevige Britse gevangenisfilm, waaruit blijkt dat de gevangenis niet bepaald de plek is om je te ontwikkelen tot een rustig, zorgzaam lid van de maatschappij. Uit de nor kom je een stuk gevaarlijker

Vertigo, 23.30 uur, NPO 2. Heeft u natuurlijk allang gezien, maar Martin Scorsese legt op YouTube nog even uit dat zelfs hij de film meerdere keren moest bekijken om de diepere lagen te doorgronden, én hij legt uit wat de meerwaarde is van de vorm, die even subliem is als de inhoud in deze film. 

ZATERDAG

Minoes, 9.00 uur, NPO 2. Carice van Houten is geweldig als Melisandre in Game of Thrones, maar misschien was ze nóg wel beter als kattig persoon in de zeer leuke jeugdfilm Minoes.

The King's Speech, Eén, 21.20 uur. Fijne film, ook het herbekijken waard vanwege het fantastische acteerwerk van Geoffrey Rush en Colin Firth. Hoe goed Firth eigenlijk was kun je horen bij het beluisteren van de échte King's Speech

ZONDAG

The Spy Who Loved Me
, 20.00 uur, RTL 7. Roger Moore was misschien iets te guitig als James Bond, maar hij maakte toch een paar leuke afleveringen. Deze heeft een rolletje voor Richard Kiel als de staaltandige Jaws, en natuurlijk allerlei leuke gadgets

La fée, 0.02 uur, TV5. Romantisch sprookje uit België, over een fee en een baby, maar eigenlijk draait alles om de circusachtige slapstick

advertentie