Liefdesverdriet

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er twee mooie, verdrietige films op tv, waarin de heldinnen tot over hun oren verliefd zijn, met dramatisch gevolg.

Hij leek zo leuk, de knappe gevechtspiloot Freddie, oorlogsheld uit WO II, ' Just back from giving Jerry a damn good thrashing, sir.' Hij is ook zoveel leuker dan de nogal saaie, veel oudere rechter, waarmee ze in een bloedeloos huwelijk leeft. En de seks was geweldig.

Ze leek zo leuk, dat meisje met het blauwe haar waar middelbare scholier Adèle voor valt. Zo artistiek, en vrijgevochten, en ze had zulke interessante vrienden. Dat was wel even een verschil met de jochies waar ze zonder veel enthousiasme mee had gerommeld. En de seks was geweldig.

The Deep Blue Sea en La vie d´Adèle  gaan over die allerpijnlijkste gebeurtenis uit een mensenleven: het kapotgaan van een Grote Liefde. Prima films, allebei. Tom Hiddleston is bijvoorbeeld heel goed als voormalig gevechtspiloot met aanpassingsproblemen in The Deep Blue Sea en Rachel Weisz is ronduit geweldig als zijn tegenspeelster, een vrouw die tegen beter weten in blijft hopen.

Maar toch is La vie d'Adèle beter. Het is een lastige film om naar te kijken. Regisseur Kechiche brengt zeer langdurig en expliciet seksscènes in beeld, waarmee hij aan wil geven in welk stadium de liefde tussen de meiden verkeert. Legitiem, het werkt, maar toch werd er – ook door mij - veel ongemakkelijk gekucht in het arthouse-zaaltje met oudere cinefiele dames en heren waar ik de film zag.

Regisseur Kechiche legt iets uit over een vroege scène uit de film

Maar om daar de nadruk op te leggen is onterecht. Want waar de actrices zich werkelijk blootgeven is in de tweede helft van de film, als er barsten in hun relatie ontstaan, tot afgrijzen en ongeloof van Adèle. Met verpletterend resultaat. Zelden zo'n intens medelijden gehad met een personage in een film.

The Deep Blue Sea , zaterdag, 23.30 uur, NPO 2 (én om 22.55 uur, op Canvas)
La vie d' Adèle, vrijdag, 21.05 uur, Canvas

MEER AANRADERS

VRIJDAG

The Hole, 20.30 uur, RTL 8. Leuk, niet al te eng, horrorfilmpje van Joe 'Gremlins' Dante, over twee broertjes die na een verhuizing een geheimzinnig gat in de kelder van hun nieuwe woning aantreffen.

In a Better World, 23.25 uur, NPO 2. Boeiend drama over geweld, en hoe je daarmee om kunt gaan, als kind, of als beschaafde ouder.

ZATERDAG

The Bridges of Madison County, 21.05 uur, Eén. Clint Eastwood nu eens niet als mannetjesputter, maar als fotograaf die de interesse wekt van een huisvrouw in Iowa. En die wordt gespeeld door Meryl Streep. Acteergeweld volgt.

Walkabout, 1.35 uur, BBC 2. Fijnzinnige, poëtische, spannende film van Nicholas Roeg (Don't Look Now) over een paar kinderen die moeten zien te overleven in de Australische wildernis.

ZONDAG

In Oranje, 15.35 uur, NPO 3. Eigenlijk verplichte kost voor alle jonge voetballers, deze sterke jeugdfilm over passie voor het edele spel, en over de betrekkelijkheid daarvan.

Blood Diamond, 23 uur, BBC 2. Een film met wat clichés, maar met het hart op de goede plaats. Over hoe onze luxe spulletjes van plekken komen waar men niet al te scrupuleus handelt, to put it mildly.

 

advertentie