Operatiescène

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt Prometheus op tv, Ridley Scotts sf-film uit 2012, die teleurstelde omdat hij minder goed was dan Alien (1979). Vijf redenen om tóch te kijken.

'There is very little involvement with the characters themselves... A generally good cast in cardboard roles,' schreef Variety, en de recensent van de New York Times vond dat 'The roles might have been written by a computer.' De reacties op Ridley Scotts sf-film waren behoorlijk kritisch. Het gaat hier overigens om de reacties op Alien (1979 ), de film werd pas later een door bijna iedereen erkende klassieker.

Sommige  recensenten waren in 2012 ook niet zo te spreken over Prometheus, wat natuurlijk te verwachten was, gezien de immens hooggespannen verwachtingen over een film van een maker die immers al twee klassiekers in het genre afleverde. Toch is het een fijne en slimme sf-film. Het valt te betwijfelen of Prometheus een vergelijkbare status zal krijgen als Alien of Blade Runner, er zijn een paar minpuntjes, voornamelijk op het scenariofront. Maar de film heeft veel te bieden.

Ten eerste bevat het verhaal van Prometheus een ruim aantal intrigerende elementen. Er worden vragen gesteld over godsdienst, over de menselijkheid van androïden, over de plaats van de mens in het heelal. Om nog even over te mijmeren, na afloop.

Daarnaast is er het sterke acteerwerk. Noomi Rapace zet een badass wetenschapster neer, een stoer personage dat toch voldoende afwijkt van Ripley, de hoofdpersoon uit Alien. Charlize Theron is ook erg goed als overambitieuze projectleidster. Idris Elba heeft een mooi klein rolletje als kapitein van het ruimteschip. En Michael Fassbender is geweldig als robot David.


Ten derde is er het prachtige production design, waarbij originele elementen van H. R. Giger uit Alien terugkomen, aangevuld met fraaie Oscar-genomineerde special effects. De beelden zijn bij vlagen betoverend mooi, vooral in 3D, maar ook in 2D ziet de film er erg goed uit.

Ten vierde is de film een prima voorbereiding op de opvolger: Alien: Covenant, de film die in 2017 Prometheus en Alien met elkaar moet gaan verbinden. Aan het scenario voor die film werd meegeschreven door de zeer getalenteerde John Logan, die ook een bijdrage leverde aan de sterke Bond-film Skyfall en aan de fantastische geanimeerde western-hommage Rango. En Fassbender komt terug als androïde David.

En ten slotte is er die operatiescène , die ook na meermaals bekijken huiverigwekkend blijft. Nog niet gezien? Dan helemáál kijken!

Prometheus, zaterdag, RTL 5, 22.30 uur.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Win Win, 20.30, RTL 8. Uit het uitstekende aanbod  van vrijdag toch maar gekozen voor deze kleine film, over een niet al te succesvolle advocaat, in zijn vrije tijd worstelcoach, ook niet al te succesvol, die op een dag een geweldig talent onder zijn hoede krijgt . Paul Giamatti in vorm is altijd het bekijken waard.

Take Shelter, 22.15 uur, NPO 3. In Cannes won regisseur Mike Nichols (Mud, 2012) voor dit drama over een man die geplaagd wordt door allerlei angstaanjagende visioenen zowel de Semaine de la critique-prijs als de FIPRESCI-prijs (al werd die gedeeld met Le Havre en The Minister). Maar ook voor niet-critici de moeite waard. 

ZATERDAG

You Only Live Twice, RTL 7, 20.00 uur. Soort van nostalgisch guilty pleasure, deze oude Bond-film, waarin 007 naar Japan  afreist om samen met regerings-ninja's onderzoek te plegen naar verdwijnende ruimteraketten.

Ascenseur pour l'échafaud , Canvas, 22.55 uur. Mooie film noir van Louis Malle, met een beroemde soundtrack van Miles Davis.

ZONDAG

De Grote Zwaen, NPO 3, 20.25 uur. Amusante telefilm  over een pretentieuze schrijver die per ongeluk in aanraking komt met criminelen. Vooral mooie rollen van Ton Kas en Michiel Romeyn , als partners in crime tegen wil en dank.

Philomena , NPO 2, 22.15 uur. Mooi, geestig en ontroerend drama over een vrouw die als ongehuwd jong meisje gedwongen werd om haar baby ter adoptie af te staan. Een journalist helpt haar te traceren wat er met het joch is gebeurd. Waar gebeurd

MAANDAG

Morrison krijgt een zusje, NPO 3, 13.00 uur. Sympathieke, vrolijke jeugdfilm over een vijfjarig jongetje die een weekje bij zijn tante geparkeerd wordt omdat zijn moeder moet bevallen. Morrison: 'Het is wél erg!'

The Informant, SBS 9, 20.30 uur. Matt Damon is heel goed als sukkel die zich spion waant nadat hij een Amerikaanse overheidsdienst heeft getipt over geheime illegale prijsafspraken. Van Steven Soderbergh.

 

advertentie