Overgang

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend zendt de BBC de uitstekende goochelfilm The Prestige uit, waarin, zoals het hoort, de kijker flink bij de neus genomen wordt. Meermaals te bekijken.

Zo rond Cannes vindt er meestal een verandering in het filmlandschap plaats. De ernstige, somber getoonzette films van de winter maken plaats voor luchtige niemendalletjes en luidruchtige zomerblockbusters. Om te helpen bij het lastige acclimatiseren zijn films van Christopher Nolan erg geschikt.

'Are you watching closely?' De eerste zin van The Prestige, de film die Christopher Nolan maakte tussen twee Batman-films door, is relevant voor een belangrijk deel van het oeuvre van de regisseur. Je moet bij zijn films ( Memento, Inception) wel een beetje opletten, anders raak je het spoor bijster.

Bij Nolans films voor het grote publiek geldt dat minder. Wel zijn ze gekleurd door zijn voorliefde voor diepere en duistere lagen van betekenis. De personages in zijn Batman-trilogie bijvoorbeeld, zijn fraai ambigue.

Zijn goochelaarsfilm The Prestige, zaterdag op tv, is een prettig gelaagde, tikje duistere, fijn complexe publieksfilm. Het verhaal gaat over twee rivaliserende illusionisten, die elkaar in eind negentiende-eeuws Londen proberen af te troeven met trucs als 'de gevangen kogel' en 'de getransporteerde man'.

Iets minder opvallend dan in Memento, maar ook erg effectief, goochelt Nolan in The Prestige met de chronologie. Daardoor is het de moeite waard om hem meerdere keren te bekijken. Bij Nolans films is het, ook als je weet hoe het afloopt, altijd interessant om te analyseren hoe hij zijn verhalen opbouwt. Bovendien is The Prestige ook nog eens erg mooi, door het mooie camerawerk van Wally Pfister en het fraaie production design.

Daarom is The Prestige een ideale overgang tussen de serieuze winterfilms en de zomerse blockbusters.

The Prestige, zaterdag, 23.55 uur, BBC 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

American Beauty, 21.05 uur, Canvas. Mooi vormgegeven portret van een midlife-crisis, met Kevin Spacey in vorm , altijd leuk.

A Separation / Jodaeiye Nader az Simin , 22.55 uur, NPO 2. Prachtig drama over een middle class echtpaar in Teheran. Zij wil het land uit, ook voor de toekomst van hun puberdochter. Hij wil blijven , om voor zijn stokoude vader te zorgen. Iraanse nuances en gevoeligheden.  Dik verdiende Oscar.

ZATERDAG

Rain Man, 21.15 uur, Eén. Mooi drama, vereist een zekere tolerantie voor Dustin Hoffmans vertolking van een autist-savant. The Academy of Motion Pictures, Arts and Sciences kon die opbrengen en gaf vier Oscars.

The Girl with the Dragon Tattoo , 22.00 uur, Veronica. David Fincher toonde aan dat het eerste deel van Stieg Larssons Millennium-trilogie prima op zichzelf kan staan. Rooney Mara is prima als Hacker Lisbeth Salander, Daniel Craig is misschien ietsje te stoer als journalist Mikael Blomkvist. Heftige optiteling.

ZONDAG

Grosse Pointe Blank , 0.40 uur, BBC 1. Leuke zwarte komedie, waarin een huurmoordenaar (John Cusack ) verzeild raakt op een reunie van zijn middelbare school. Met leuke jaren tachtig-liedjes

X-Men: First Class , 22.00 uur, Fox. Aardige blockbuster, die de X-Men-franchise nieuw leven inblies. Het aanzien waard door goede acteurs als James McAvoy, Michael Fassbender en Jennifer Lawrence. Naast alle special effects en explosies, natuurlijk.

 

advertentie