Stoere mannen

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend worden er op RTL 7 een paar interessante westerns uitgezonden: een meesterwerk, een klassieker, en een gewoon goede.

Het westerngenre zat een tijdlang in de verdrukking, maar de laatste tijd is het bezig aan een comeback, met films als The Revenant, The Hateful Eight en Django Unchained. Mooie films, met prachtige beelden en veel stoere mannen (en een enkele vrouw).

Een goede western bevat een aantal ingrediënten. In elk geval moeten er mooie beelden van het weidse landschap te zien zijn, en moeten de mannen stoer zijn, of dat van zichzelf vinden. Dit weekend wordt The Magnificent Seven uitgezonden , een film die moeiteloos voldoet aan die criteria. Een klassieker, gebaseerd op (de nog iets klassiekere) Shichinin no samurai / The Seven Samurai van Akira Kurosawa. In de westernversie wordt een Mexicaans dorpje, vlakbij de Amerikaanse grens, geterroriseerd door geboefte. De dorpelingen gaan op zoek naar geweren en vinden revolverhelden, zeven stuks, natuurlijk. Die laten zich overhalen om de dorpelingen te beschermen.

Maar het origineel was dus nog iets beter...

Kurosawa vond de bewerking van zijn film in elk geval geslaagd: hij stuurde regisseur John Sturgess een samoeraizwaard als blijk van waardering. Terecht, The Magnificent Seven is meeslepend, met niet alleen stoere maar ook sympathieke helden, die vragen stellen bij het leven waarvoor ze gekozen hebben. Ook met een fijne schurk (Eli Wallach, die alvast een voorschot lijkt te nemen op zijn glansrol in The Good, The Bad and The Ugly), en natuurlijk met fraaie breedbeeld fotografie en passende muziek.
The Magnificent Seven, zondag, 20.00 uur RTL 7.

Ietsje minder goed is de wraakwestern Hang 'Em High, maar die film heeft dan wel weer als voordeel dat Clint Eastwood, in zijn eerste Amerikaanse film na zijn Sergio Leone-films, eraan meedoet. Zijn personage wordt het slachtoffer van een lynchpartij, hij overleeft en neemt wraak. Degelijk en goed gemaakt.
Hang 'Em High, zondag, 22.40 uur, RTL 7

De beste western van het weekend is Once Upon a Time in the West, sowieso een momumentale film, met die beelden, die muziek, die ijzersterke acteurs (en actrice!), die geniale regisseur, dat geweldige script, enfin: absoluut meesterwerk.
Once Upon a Time in the West / C'era una volta il West, zaterdag, 20.00 uur, RTL 7

(Terzijde: dat deze films worden uitgezonden op een zender die zich profileert met de slogan ' Meer voor mannen' geeft te denken: waarom zouden vrouwen eigenlijk niet van westerns houden? Debs Paterson, maakster van de charmante voetbaljeugdfilm Africa United, denkt dat de oorzaak ligt aan het paternalisme in de klassieke Griekse cultuur.)

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Beginners, 21.20 uur, NPO 3. Een oude man komt na het overlijden van zijn vrouw uit de kast, tot verbazing van zijn zoon. Christopher Plummer is geweldig.

Reservoir Dogs , 23.05 uur, Canvas. Wie niet tegen het excessieve geweld in deze ijzersterke misdaadfilm kan, moet in ieder geval dit fraaie stukje dialoog meepikken, waarmee Tarantino zijn personages introduceert.


ZATERDAG

The Selfish Giant , 23.20 uur, NPO 2. Diep droevigstemmend drama, in de stijl van Ken Loach, over twee dertienjarige jongetjes die van school worden gestuurd en de dagen dan vullen met jatten van koperkabels.  
   
Le vélo de Ghislain Lambert, 22.35 uur, Canvas. Leuke wielrenfilm, over een wielrenner met onvoldoende talent. Ideale kost op de openingsdag van de Tour.

ZONDAG

The Caine Mutiny, 14.15 uur, BBC 2. Humphrey Bogart speelt nu eens niet de held, maar een incompetente gezagvoerder op een schip in WO II. Ook in deze onsympathieke rol is hij erg goed.

Traffic, 21.50 uur, Fox. Mooi drugsdrama van Steven Soderbergh, met een mooie rol van Benicio del Toro als Mexicaanse agent die niet corrupt is.

advertentie