Superheldenmoe

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er onder andere twee films op tv die aantonen dat je geen enorm budget nodig hebt om een boeiende film te maken. Vooral À bout portant is een aanrader.

Bent u ook een beetje superheldenmoe? Ik wel, terwijl ik het voorheen nog wel een aardig genre vond. Maar laatst ging ik met de kinderen naar Suicide Squad. Die vonden hem erg goed, mijn zoons (zestien en twaalf) waren bijvoorbeeld erg gecharmeerd van Margot Robbies personage Harley Quinn. Maar zelf vond ik de film vooral, ehm, aan de lawaaiige kant. Zo´n schuddende bioscoopstoel is best leuk , maar na een uurtje schudden gaat de lol er wel vanaf.

Het is ook helemaal niet nodig, die dure special effects...

In Denemarken hebben ze helemaal geen budget voor al die beeld- en geluidseffecten, en dat is helemaal niet erg. De geslaagde jeugdfilm Dannys Dommedag / Danny's doodenge dag heeft ze ook niet nodig. De film, over geheimzinnige moordlustige wezens die vanwege de opwarmende aarde op zoek gaan naar mensenvlees, doet het zonder computeranimaties, maar heeft twee prima jonge hoofdrolspelers. Ze spelen broers , die niet op goede voet met elkaar staan, die het toch samen moeten zien te redden als er geen volwassenen meer zijn om op terug te vallen en er in hun dorp moordlustige wezens rondsluipen. Een slimme, spannende en sympathieke jeugdfilm , niet geschikt voor al te jonge kijkers, kijkwijzer negen jaar en ouder.
Danny's doodenge dag, zondag, 15.30 uur, NPO 3.

Een andere film die het zonder speciale effecten doet is À bout portant / Point Blank. Deze Franse politiethriller is, net als Dannys Dommedag, aan de korte kant, dat kon , vanwege het prettig compacte script. In de film redt de zachtaardige ziekenhuisverpleger Samuel het leven van een geheimzinnig verkeersslachtoffer, nadat een mysterieuze man in witte doktersjas in het holst van de nacht de beademingsapparatuur saboteerde. De volgende ochtend wordt Samuels hoogzwangere vrouw ontvoerd en krijgt hij een telefoontje: hij moet de patiënt van gisteravond het ziekenhuis uitsmokkelen, en hij mag níet de politie bellen.

Daarna volgt een zinderend spannend avontuur, goed gespeeld door Gilles Lellouche en Roschdy Zem, met mooie plotwendigen, interessante personages, en vooral: geweldige achtervolgingsscènes waarbij de personages zich nu eens niet per Maserati, Batmobile of superkracht voortbewegen, maar gewoon te voet, door druk Parijs. Een gegarandeerd superheldenvrije film, zonder stoelschuddende bastonen. Ouderwets spannend. Van harte aanbevolen.
À bout portant , zondag, 1.00 uur, BBC 2.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Kundun
, 23.05 uur, Canvas. Mooie biopic over de dalai lama, vanaf zijn jeugd tot het moment dat hij de Chinese agressors ontvluchtte. Prachtige beelden, zoals je natuurlijk kunt verwachten bij Scorsese.

À l'origine, 23.35 uur, NPO 2. Een paar jaar voor zijn rol in Intouchables speelde François Cluzet een oplichter die in een Noord-Frans dorpje de boel belazert door zich voor te doen als baas van een wegenbouwbedrijf. Sterk drama met uitstekende acteurs, waaronder Emmanuelle Devos, die een César won voor haar rol als burgemeester. 

ZATERDAG

Carnage, 22.35 uur, Canvas. Verfilming van een toneelstuk, speelt zich grotendeels in een appartement af, maar wordt toch nooit saai vanwege de geweldige cast, met Jodie Foster, Kate Winslet, Christoph Waltz en John C. Reilly.

Omar, 0 .10 uur, NPO 2. Hany Abu-Assads beste film sinds Paradise Now, over een Palestijnse bakker in brandhaard Israël. Bekijk ook ons interview met de regisseur.

ZONDAG

Run Fatboy Run, 20.05 uur, Fox. Leuke komedie, vooral voor de fans van Simon Pegg, die een sukkel speelt die om zijn vriendin terug te winnen mee wil doen aan de Marathon van Londen. Best zwaar, trainen, blessures en zo.

United 93, 20.10 uur, SBS 9. Het is alweer 15 jaar geleden dat die vliegtuigen de Twin Towers invlogen en de geschiedenis veranderden. Dit is wel een van de beste films over de aanslagen van die dag. Nog steeds akelig om te zien.

advertentie