Tien sterren

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er twee prachtige films op tv: Another Year en The Artist. Beide kregen van ons vijf sterren. Maar welke is nu de beste?

Appels en peren, natuurlijk, het zijn totaal verschillende films. Another Year is een uitmuntend kitchen sink drama van Mike Leigh, over de al wat oudere , bijzonder gastvrije  Gerri en Tom, bij wie iedereen graag binnenloopt. Vaste bezoekers zijn Ken, een oude schoolvriend van Tom, die wat tobbend in het leven staat, en Mary, een collega van Gerri, die nog iets meer drinkt dan haar vrienden, die ook niet bepaald geheelonthouders zijn. Terwijl het allemaal rustig voortkabbelt ontstaat een prachtig, en treurig, portret van de besognes van deze kleine groep mensen (en nog wat aanpalende personages).

Natuurlijk houden sommige mensen niet zo van kitchen sink drama. Maar voor wie dat wel een mooi genre vindt is dit een enorme aanrader, vooral vanwege het excellente spel van de hele cast, maar vooral van Ruth Sheen, Lesley Manville en Jim Broadbent.


The Artist is andere koek: een prachtige hommage aan de zwijgende film. Hij gaat over George, een ster uit de tijd van de stomme film, die niks ziet in dat nieuwe fenomeen: de geluidsfilm. Hij ontmoet tijdens het handtekeningen uitdelen de zwijmelende vrouwelijke fan Peppy, die trouwens zelf ook wel een filmcarrière ziet zitten. En Peppy heeft minder reserves voor het nieuwe medium.

Alles is goed aan The Artist: de Oscarwinnende score van Ludovic Bource, het fraaie zwart-wit camerawerk (in een ouderwetse 4:3 beeldverhouding) van Guillaume Schiffman, het spel van Jean Dujardin en Bérénice Bejo, het script, dat grappig is maar waarin het melodrama soms ook Chaplinesk van het doek spat (en het inmiddels al veelgeroemde hondje ). Met bijzonder leuke bijrollen van John Goodman en James Cromwell. Het regende Oscars en nominaties.

Welke film nou beter is? Ik kan niet kiezen. Kijk ze gewoon allebei.

Another Year, vrijdag, 23.30 uur, NPO 2
The Artist, zaterdag, 23.30 uur, NPO 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

The Squid and the Whale, 21.05 uur, Canvas. Onze recensent was niet erg gecharmeerd van deze film (twee sterren...), maar velen denken er anders over. Voor liefhebbers van de grimmige humor van Noah Baumbach vast wel een aanrader.

The Perks of Being a Wallflower, 22.05 uur, NPO 3. Mooie, best pittige coming of age-film, tevens de eerste post-Potter-film van Emma 'Hermione' Watson.

ZATERDAG

Des hommes et des dieux, 22.40 uur, Canvas. Fraai drama over een groep christelijke monniken in een Algerijns klooster die te maken krijgen met religieuze intolerantie van jihadisten. Best een actueel thema, dus. Grand Prix in Cannes.

Piranhaconda, 23.40 uur, Syfy. Meer zin in onzin? Dan is deze amusante pulpfilm over een kruising tussen een anaconda en een piranha misschien leuk. Mét gillende dames in bikini.

ZONDAG

Flight of the Navigator, 14.00 uur, Eén. Charmante, gezinsvriendelijke retro-sf (uit 1986), over een jongen die een reis maakt met een door robots bestuurd buitenaards ruimteschip, en dan onverwachte relativistische effecten ervaart.

Headhunters , 0.00 uur, BBC 2. Amusante, vlotte Jo Nesbø-verfilming: een Scandinavische thriller, dus, met gelikte actie.

 

advertentie