Topactrices

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt Gloria op tv, een film van de Chileense regisseur Sebastian Lelio. Met een fantastische hoofdrol voor Paulina García.

In een interessant artikel fileerde Daily Beast-journaliste Jen Yamato vorige week de mannelijke blik op actrices. De blik van Hollywood-bobo's, maar ook die van filmjournalisten, die vaak meer aandacht besteden aan uiterlijk dan aan acteertalent. Ze heeft een punt. Want hoewel de Bankzitter niet perse tegen mooie actrices is, denkt hij toch dat de Vanity Fair-journalist wat meer met zijn hersens en wat minder met zijn hormonen zou kunnen schrijven over Margot Robbie. En het lijkt hem toch wat onredelijk om, zoals Variety's Chief Film Critic, te vinden dat Renée Zellweger er nog net zo uit moet zien als vijftien jaar geleden, omdat hij haar toen mooi vond - maar niet té mooi, 'no flash in the pan', meer 'a nobody'.

Films worden niet beter van mooie actrices, maar van goede actrices. Ter illustratie: er komen dit weekend een paar films op tv met fantastische actrices , die meer in huis hebben dan een mooi fysiek.

Vrijdag komt bijvoorbeeld Potiche op tv, met Catherine Deneuve - die veertien keer werd genomineerd voor een César, en de prijs twee keer won - die de paraplufabriek van haar man overneemt als hij ziek is, en die dat uitstekend blijkt te kunnen doen. Erg leuk, Deneuve is goed, charmant en grappig. En zaterdag is Sous le sable te zien, met Charlotte Rampling, een verbluffend goede actrice, dat bewees ze al lang geleden met haar fascinerende intermezzo in Woody Allens Stardust Memories.

Paulina García kende ik nog niet, maar ze is geweldig in Gloria. Ze speelt een 58-jarige gescheiden vrouw uit Santiago, Chili, die op een dansavondje een eveneens wat oudere man leert kennen. De film gaat over hun soms wat moeizaam verlopende relatie, over gedoe met haar volwassen kinderen en over haar dagelijks leven. Dus zit je zomaar een minuut te kijken hoe ze in haar auto rijdt, terwijl ze zachtjes meezingt met de radio. Of hoe zich op haar werk niet kan concentreren op de informatie op haar beeldscherm. Ingetogen spel, blijft interessant. García kan trouwens ook lekker knallen.

García is een openbaring. Zelden zie je iemand zo naturel spelen, zo subtiel, genuanceerd en met zo'n rijk emotioneel palet. Ze kreeg in Berlijn een Zilveren Beer voor haar rol. Gloria is een prachtfilm, die ook meteen een beeld geeft van het moderne Chili, waar de littekens van het verleden vlak onder de oppervlakte liggen. Gaat dat zien. (Wel een waarschuwing: het liedje aan het einde blijft nog dagenlang nazeuren.)

Potiche, vrijdag,  22.40, NPO 2
Sous le sable, zaterdag, 22.30 uur, Canvas
Gloria , zaterdag, 22.35 uur, NPO 2

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Barbara, 1.30 uur, BBC 2. Nina Hoss is ook zo'n poweractrice, wat goed te zien is in dit intelligente drama over een arts in het repressieve Oost-Duitsland van 1980 .

Before Sunset, 21.05 uur, Canvas. De tweede film in Linklaters trilogie over Jesse en Celine. Hoe vergaat het ze nadat ze elkaar negen jaar eerder in de trein in Wenen hebben ontmoet? Alleen bekijken als je Before Sunrise hebt gezien.

ZATERDAG

De marathon, 20.00 uur, RTL 5. Rotterdamse gezelligheid, in deze leuke feelgoodfilm over een paar automonteurs die gaan trainen voor de marathon om hun bedrijf te redden van de financiële ondergang. Weinig vrouwenrollen, maar Georgina Verbaan is erg leuk.

Point Break, 22.00 uur, Veronica. Slimme misdaadfilm over criminele surfers, geregisseerd door de best wel briljante Kathryn Bigelow (The Hurt Locker, Zero Dark Thirty).

ZONDAG

Mijn avonturen door V. Swchwrm, 9.00 uur, NPO 3. Mooie, fantasievolle jeugdfilm van Froukje Tan over een negenjarig jongetje dat schrijver wil worden.

In a Better World / Hævnen, 1. 00 uur, BBC 2. Fraai Deens drama, over geweld en keuzes. Van Suzanne Bier. Oscar.

 

advertentie