Twee werelden

Tips van De Bankzitter

, Remke de Lange

Dit weekend op tv: twee prachtige films waarin de personages dienen te kiezen tussen twee werelden: fantasie of werkelijkheid, en heden of verleden.

Ze leeft in twee werelden, het meisje in Pan’s Labyrinth. Geef haar eens ongelijk. In de omgeving heerst, ten tijde van de Spaanse burgeroorlog, wreedheid en sadisme. Onschuldige boeren leggen het loodje, haar moeder is zwanger van een bruut. Gelukkig heeft de elfjarige Ofelia nog een – zij het weinig geruststellend – universum: faunen, mega-kikkers, grote insecten : de Mexicaanse regisseur Guillermo del Toro gaat zich te buiten in deze onrustbarende, visueel schitterende film. De fantasierijke maker van films als Cronos en Hellboy stond op Spaans als voertaal. Pr-technisch misschien niet handig, maar de film kreeg evengoed internationaal een scheepslading prijzen, waaronder drie Oscars.

Pan's Labyrinth
Vrijdag, 6 mei 2016, 23:45-01:32, NPO 2 (VPRO)
(zie hoe acteur Doug Jones in de huid kroop van de Faun én van de Bleke Man)

 

Ook Joel worstelt met twee werelden: verleden en heden. Zijn liefdesrelatie met de oranjeharige Clementine is voorbij, en dus laat hij graag de herinneringen uit zijn geheugen wissen. Dat ruimt maar lekker op. Maar de mooie herinneringen dan? De Franse clipregisseur Michel Gondry (The Science of Sleep) filosofeert er met scenarist Charlie Kaufman (Anomalisa) in Eternal Sunshine of the Spotless Mind lustig op los wat mensen tot mensen maakt: misschien juist wel al die emotionele bagage. Ondertussen vertellen ze een warm, ontroerend liefdesverhaal met de uitstekend bij elkaar passende Jim Carrey en Kate Winslet.

Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Zaterdag, 7 mei 2016, 22:55-00:40, Canvas
(kijk hier de trailer)ANDERE AANRADERS

Superkrachten in een low budget film die niet bol staat van de speciale effecten – het kan, zo bewijst de sympathieke, geestige Deense jeugdfilm Antboy . Pelle wordt gebeten door een mier en vanaf dat moment laat hij als mierjongen niet meer met zich laat sollen.
Zaterdag, 7 mei 2016, 15:30-16:35, NPO 3 & NPO Zapp (VPRO)

(bekijk hier de trailer)

Zanger, cabaretier en acteur Thomas Acda waagde zich met Fake aan zijn debuut als regisseur, en verzamelde daarvoor een aardige cast. Sanne Langelaar, Nasrdin Dchar en Gijs Naber zijn te zien in deze lichtvoetige film over een kunstroof.
Zondag, 8 mei 2016 , 20:25-21:55, NPO 3 & NPO Zapp (AVROTROS)
(bekijk hier de trailer)

advertentie