Van beren leren

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend op tv: onder andere een mooie jeugdfilm die zich afspeelt in de Zwitserse Alpen. Met een eco-boodschap en een belangrijke bijrol voor een beer.

Eco is in. Tijdens zijn dankwoord voor de Oscar die hij kreeg voor zijn hoofdrol in The Revenant refereerde Leonardo DiCaprio aan het belang van een goede omgang met het klimaat: 'Climate change is real, it is happening right now. It is the most urgent threat facing our entire species .' Dat werd ook duidelijk tijdens het einde van de opnames voor de film: omdat er in Canada niet voldoende sneeuw meer lag verhuisden cast en crew naar het zuidelijkste puntje van Latijns Amerika om de boel af te ronden. Het leverde onder andere schitterende beelden van de natuur op.

Clara en het geheim van de beren speelt zich af in de hoge bergen van Zwitserland, in de zomer. Het is er dus minder koud dan in winters Canada of Tierra del Fuego, maar wel heel mooi. Tegen het decor van fraaie bergweiden en koele, klaterende bergbeekjes speelt zich het verhaal af van een meisje, dat bezocht wordt door visioenen van een leeftijdgenote uit het verleden. Er blijkt iets geheimzinnigs te zijn met een beer, en met hekserij.

De film is behoorlijk spannend en meeslepend voor een jeugdige doelgroep, pakweg bovenbouw basisschool. Behalve de fijne beelden van een land waar je zo met vakantie naartoe zou willen, heeft de film als bonus een prettige eco-boodschap, over een leven in harmonie met woeste wilde dieren, zoals de bruine beren die ook in Europa best een plekje mogen hebben.

Beren zijn als leraar beregoed...

Misschien is de boodschap trouwens wel iets aan de té prettige kant: wie The Revenant heeft gezien dat beren er weliswaar heel knuffelig uitzien, maar dat het toch niet verstandig is om ze van te dichtbij te bekijken.

Clara en het geheim van de beren, zondag, 15.30 uur, NPO 3.

MEER AANRADERS

VRIJDAG

American Hustle, 22.15 uur, NPO 3. Prima, op ware gebeurtenissen gebaseerd zwartkomisch drama, over oplichters die in de jaren zeventig worden gedwongen om samen te werken met een FBI-agent. Script, regie en acteurs Amy Adams, Bradley Cooper, Christian Bale en Jennifer Lawrence werden allemaal genomineerd voor een Oscar.

La vie d'Adèle, 23.25 uur, NPO 2. Hartverscheurend verhaal over de liefdesrelatie tussen Adèle en Emma, winnaar van de Gouden Palm in Cannes, toegekend aan regisseur Kechiche én aan zijn hoofdrolspeelsters Léa Seydoux en Adèle Exarchopoulos.

ZATERDAG

Notorious, 15.05 uur, BBC 2. Zwart-witte Hitchcock-film, waarin het personage van Ingrid Bergman in Zuid-Amerika moet aanpappen met een nazi, om informatie los te krijgen. Bevat een scène met een beroemde filmkus van Bergman met Cary Grant, die dik tweeëneenhalve minuut duurt.

Tournée, 23.30 uur, NPO 2. Luchtig drama van en met Mathieu Amalric, als voormalig tv-maker, inmiddels manager van een Amerikaanse groep Burlesque-strippers , die hem moeten helpen weer voet aan de grond in zijn vaderland Frankrijk te krijgen. Amalric kreeg er de regieprijs in Cannes voor.

ZONDAG

Zathura, a Space Adventure, 7.00 uur , RTL 4. Behoorlijk grappige jeugd-sf, over een paar broertjes en een zus die, alleen in huis, ontdekken dat ze door een maf bordspel door de ruimte kunnen reizen. Met vroege rollen van Kristen Stewart en Josh Hutcherson .

Shifty, 0.40 uur, BBC 2. Intelligent klein low budget-drama over een jonge drugsdealer die op een dag een jeugdvriend op bezoek krijgt. Ze trekken een dag door de buitenwijken van een Brits stadje, en langzaam wordt van alles duidelijk over heden en verleden.

advertentie