Voor thuisblijvers

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend zendt de VPRO voor mensen die niet naar het IFFR willen of kunnen een aantal sterke arthouse-titels uit. Films die u vast wilt zien. Of opnemen en later bekijken, de avond duurt van 23.30 tot 3.47 uur.

Waarom u die films wilt zien? Nou: omdat Ton Kas in Matterhorn een fantastische rol speelt, bijvoorbeeld. Omdat het verontrustende familiedrama Kynodontas gemaakt werd door Yorgos Lanthimos, regisseur van The Lobster, een van de beste films van 2015. Omdat The Invader behalve het veelbesproken begin-shot veel meer te bieden heeft, bijvoorbeeld een realistisch beeld van het leven van een trotse illegaal in ongastvrij Europa. Mooie soundtrack, ook.

Een film die ooit op het IFFR werd vertoond is 13 Assassins (Jûsan-nin no shikaku), van de Japanse veelfilmer Miike Takashi, vaste gast in Rotterdam. Miike werd in het westen bekend met zijn grimmige horrorfilm Audition (1999) en met de snoeiharde thriller Ichi the Killer (2001 ), maar hij maakte ook de op een Gameboy-spel gebaseerde maffe rechtbankkomedie Ace Attorney en de ook voor een jong publiek geschikte vrolijke superheldenfilm Zebraman (2004).

Thirteen Asassins is absoluut niet geschikt voor een jong publiek. De plot gaat over een groep samoerai die het opnemen tegen een extreem wrede edelman. Het verhaal speelt in de nadagen van het Tokugawa-shogunaat, in de tijd dat ongehoorzaamheid aan een leider bij Japanners ondenkbaar was. Mooi is dan ook de worsteling van enkele krijgers als ze moeten kiezen uit twee kwaden: in opstand komen tegen hun leider, of leidzaam toezien hoe die zijn onderdanen mishandelt , verkracht en vermoordt.

Veel zwaardgekletter

Uiteindelijk brengt Miike de voorbereiding en de strijd erg mooi in beeld, al vloeit er wel zeer veel bloed. Maar het knappe van 13 Assassins is dat de personages toch interessant blijven, onder alle actiegeweld. Zo goed als Akira Kurosawa's klassieker The Seven Samourai is deze film niet, maar Miike komt in de buurt.

Matterhorn, zaterdag, 23.30 uur, NPO 2
Dogtooth / Kynodontas, zaterdag, 0.50 uur, NPO 2
The Invader / L' envahisseur, zaterdag, 2.20 uur, NPO 2
Lees ook ons artikel over de filmnacht, met interviews met de regisseurs

13 Assassins, zaterdag, 22.25 uur, Canvas

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Quest for Fire, 23.20 uur, Eén. Spannende en interessante film over een groep oermensen, die overvallen worden door Neanderthalers. Tijdens het gevecht gaat het kampvuur uit. Iemand moet weer vuur regelen voor de stam, want zonder vuur, geen leven.

Monsieur Lazhar, 23.30 uur , NPO 2. Mooi drama over de uit Algerije afkomstige M. Lazhar, die na de schokkende zelfmoord van een lerares invalt op een lagere school in Montréal. Er vallen heel wat trauma's te verwerken. Tikje zoet, maar dat geeft niet. Publieksprijs op het IFFR.

ZATERDAG

Perfume, BBC 2, 0.25 uur. Tom Tykwers verfilming van Patrick Süskinds bestseller, wondermooi geschoten, met een sterke rol van Ben Whishaw als de jongeman met het absolute reukvermogen.

Phone Booth , RTL 5, 22.00 uur. Vooral interessant omdat regisseur Schumacher het klein hield, met weinig personages en eigenlijk slechts één lokatie: een telefooncel ergens in New York

ZONDAG

Angus, Thongs and Perfect Snogging, 15.30, NPO 3. Charmante jeugdfilm van Gurinder Chadha, die ook verantwoordelijk was voor verantwoorde multiculti-feelgoodspul als Bend It Like Beckham en Bride & Prejudice.

True Grit, 23.00 uur, BBC 2. Typische Coen-film, en tegelijk een perfecte western. Onweerstaanbaar voor wie van westerns en van de Coens houdt, dus. Met een fantastische hoofdrol van Hailee Steinfeld als doelgerichte, welbespraakte jongedame in een woest, ongetemd land.

 

advertentie