Vory

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt de uitstekende thriller Eastern Promises op tv, een film over Russische maffiapraktijken in Londen, gemaakt door David Cronenberg.

In de eerste minuten van de film wordt de toon gezet, als iemand op een extreem bloederige manier wordt vermoord. Vol in beeld gebracht, ingezoomd op de gruwelijke details. Want inzoomen op gruwelijke details: dat kan de Canadese filmmaker.

Hij leerde het tijdens het maken van zijn vroegere films. In films als Videodrome (1983), The Fly (1986), Naked Lunch ( 1991) en eXistenZ (1999) kon hij volop ervaring opdoen met het gedetailleerd in beeld brengen van ongebruikelijke manieren om het menselijk lichaam te mishandelen. Body horror werd zijn stijl van filmmaken genoemd. Een zeer interessant genre, maar – weet ik uit ervaring - ongeschikt als date-film . ('Waarom heb je me naar deze film meegenomen?')

Eastern Promises is ook niet erg romantisch. Onderwerp is de Russische maffia. Onder de naam vory v zakone (dat betekent iets als 'door de wet gecertificeerde dieven') zwierven de boeven uit over de hele wereld en stichtten ook een filiaal in Londen. Naomi Watts stuit in de Britse hoofdstad als vroedvrouw Anna op een ongewenst zwangere minderjarige Oekraïense prostituee, en komt daarna in aanraking met ongure Oost-Europeanen: vader Semyon (griezelige rol van Armin Mueller-Stahl), zoon Kirill (Vincent Cassel) en chauffeur Nikolai, ijzersterk gespeeld door Viggo Mortensen.

Eastern Promises is niet alleen spannend, maar ook behoorlijk realistisch: de vory v zakone hebben een naam hoog te houden in nietsontziend geweld en Russische boeven houden zich bezig met alles wat lucratief is: sollicitanten bij de vory v zakone zweren zelfs een eed dat ze hun inkomen voortaan volledig uit criminele activiteiten halen.

Eén kanttekening: eigenlijk is het jammer dat Cronenberg niet langer van die maffe body horror- films maakt. Het zou interessant zijn om te zien wat hij met moderne speciale effecten kan bereiken.

Toch is Eastern Promises een geweldige thriller. Een aanrader, voor wie tegen bloed en geweld kan.

Eastern Promises, zaterdag, 23.35 uur, Fox

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Margin Call, 21.55 uur, NPO 3. Een margin call betekent in de financiële wereld dat een lening niet langer door het onderpand gedekt wordt. Dat is precies wat er, in de film en in het echt, gebeurde toen de krediet-crisis uitbrak. Ter lering en vermaak.

Midnight in Paris, 23.30 uur, NPO 2. Neurotische hedendaagse schrijver belandt op magische wijze in het Parijs van de jaren twintig, en ontmoet daar zijn (literaire) helden. Leuke lichtvoetige film van Woody Allen. Beste film uit 2011, volgens Quentin Tarantino.

ZATERDAG

Metéora , 22.25 uur, Canvas. Onze recensent vond de film over een non en een monnik die vanuit belendende kloosters in de bergen van Griekenland smoorverliefd worden iets te cerebraal. Maar voor wie dat geen bezwaar vindt, zijn er zeer fraaie beelden

The Art of Happiness, 23. 30 uur, NPO 2. Mooie geanimeerde meditatie over het leven. Een concertpianist slijt zijn dagen als taxichauffeur en denkt na over het verleden. 

ZONDAG

Silk Stockings, BBC 2, 14.00 uur. Leuke dansfilm met Fred Astaire en Cyd Charisse, die een voor die dagen zeer gewaagde striptease deed.

Drôle de Félix, TV5, 21.00 uur. Mooie roadmovie over de seropositieve Félix, die een reis onderneemt om familiebanden aan te trekken. Onderweg ontmoet hij allerlei vreemde figuren. Fris en onsentimenteel.

BETAALKANALEN

Whiplash, zaterdag, 18.40 uur, HBO 1. Typisch zo'n film die je meerdere keren kunt bekijken, opgebouwd als een sublieme jazz-klassieker. Muziek als vechtsport

advertentie