Waargebeurd

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Twee sterke films, die gebaseerd zijn op ware gebeurtenissen: Philomena en Captain Phillips.

Bij een waargebeurd filmverhaal is de geschiedenis meestal vooral het uitgangspunt; scenaristen verzinnen er wat plotlijnen bij om het interessanter te maken en schrappen saaie stukjes. Maar regisseur/scenarist Paul Greengrass gaat soms zeer consciëntieus te werk. Voor United 93, zijn reconstructie van een van de aanslagen van 11 september 2001, werd uitgebreide research gepleegd, werden tientallen interviews gehouden met direct betrokkenen , waarvan sommigen zelfs gecast werden, om min of meer zichzelf te spelen. Een dergelijke gebeurtenis kun je alleen met de grootst mogelijke nauwkeurigheid tot film verwerken, en dat is gelukt.

Zijn film Captain Phillips (2013 ) baseerde Greengrass op het boek A Captain's Duty: Somali Pirates, Navy SEALs, and Dangerous Days at Sea van de echte kapitein Richard Phillips. Het boek en de film vertellen het huiveringwekkende verhaal van de kaping van het containerschip de Maersk Alabama door Somalische piraten in 2009. De film blijft dicht bij de waarheid, en komt dan ook heel realistisch over, ongeveer net zo realistisch als het Deense drama Kapringen (2012).

Soms kun je goed zien dat Captain Phillips gewoon een speelfilm is. Een tikje storend is bijvoorbeeld de heldhaftige muziek op de momenten dat er Amerikaanse marineschepen in beeld komen. Maar gelukkig focust Greengrass vooral op de interactie tussen kapitein Phillips (mooie rol van Tom Hanks), de bemanning van De Maersk Alabama en de kapers, sloebers met kalasjnikovs.

Een andere waargebeurde film, Stephen Frears' Philomena, gaat over de cynische Britse journalist Martin Sixsmith, die met enige tegenzin besluit een verhaal te schrijven over de lotgevallen van de al wat oudere Philomena. Zij raakte op jonge leeftijd na een onvoorzichtige avond zwanger en werd opgesloten werd in een akelig Iers nonnenklooster . Daar moest ze haar zoontje onvrijwillig afstaan ter adoptie. Een uiterst treurig verhaal, maar gelukkig zorgt de voortreffelijke Judi Dench in de titelrol als laagopgeleide maar flukse ex-verpleegster ook voor ruim voldoende humor.

Hoewel beide films zijn gebaseerd op ware gebeurtenissen zijn er wat kanttekeningen te plaatsen. De bemanning van kapitein Phillips liet na de première bijvoorbeeld weten dat hij onverantwoorde risico's nam, door te dicht langs de Somalische kust te varen . En regisseur Frears laat in Philomena een non allerlei nare dingen zeggen, terwijl die in de tijd dat het verhaal speelt al overleden was. Is dat erg? Nauwelijks. Kapitein Phillips was misschien onvoorzichtig, maar daarom is het natuurlijk niet minder afschuwelijk als je schip gekaapt wordt. Ook interessant : in Greengrass' film wordt – terloops – aangestipt wat de reden was dat Somaliërs schepen gingen kapen, een mooie nuance. En vanwege de starheid en onverzoenlijkheid van die non kunnen we Frears gegoochel met de tijd wel vergeven.

Zeer interessant, Philomena en Captain Phillips. En ook nog ontroerend, meeslepend en spannend.

(Deze films kwamen in het voorjaar van 2016 in hetzetzelfde weekend op tv, vandaar de vergelijking.)

advertentie