Warm bad

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komt onder andere I Wish/Kiseki op tv, een fijnzinnig, realistisch sprookje van meesterfilmer Hirokazu Kore-eda.

Enigszins geschokt was iemand op de redactie toen ik vertelde dat ik nog nooit een film van Kore-eda had gezien. En dat terwijl ik toch hou van Japanse filmmakers, van Akira Kurosawa tot Takashi Miike . Dus besloot ik voor dit stukje maar eens te kijken naar I Wish.

Misschien komt het omdat ik vooral van historische drama's uit Japan hou, met veel kimono's, katana's en van die wapperende verticale vlaggen, dat ik Kore-eda lang over het hoofd heb gezien. Modern Japan leek me wat minder exotisch. Tijdens het bekijken van het eerste half uur van I Wish (een film over twee broertjes van tien en twaalf jaar met een mooi maar omslachtig en ook wat vergezocht plan om hun gescheiden ouders weer bij elkaar te krijgen) viel in eerste instantie op hoe weinig de getoonde beelden afweken van het dagelijks leven in Nederland (behalve dat onze kinderen veel minder meehelpen in het huishouden. Die van mij, althans).

Een fragmentje

Gaandeweg werd duidelijk dat de alledaagsheid juist de kracht was van de film, waarin een overrompelend subtiel en invoelend beeld wordt geschetst van het leven van gewone mensen, bezien vanuit het oogpunt van die kinderen. Waardoor je uiteindelijk wordt overspoeld door warme gevoelens, voor al die hedendaagse Japanse kinderen, voor (de meeste van) hun ouders, voor Japanse opa's en oma's, leraressen, oude hondjes, verwilderde stukjes land, mild zoete cakejes en het Japanse spoorwegnet. Fantastische film van een geniale filmmaker. Kijken!

I Wish / Kiseki, zaterdag, 23.30 uur, NPO 2

MEER AANRADERS


VRIJDAG

Inside Llewyn Davis, 22.25 uur, NPO 3. Fijn droogkomisch drama van de Coens over een fictieve folkzanger die in het Greenwich Village van de vroege jaren zestig aan de bak probeert te komen. Relatief plotloos, maar bij de Coens geeft dat niet.

Villa Amalia, 23.35 uur, NPO 2. Mooi drama over een vrouw die op een eiland een heel nieuw leven begint nadat ze haar man op ontrouw betrapt. Voor liefhebbers van verstilling, voor liefhebbers van Huppert, en wie is dat niet?

ZATERDAG

The Naked Gun 2 1/2 en 33 1/3, 20.00 uur en 21.40 uur, RTL 7. Grappige, bij vlagen virtuoze meiligheid, dit tweede en derde deel van de avonturen van politieinspecteur Frank Drebin. 2 1/2 gaat over een complot om zonne-energie te saboteren, in deel 33 1/3 willen onverlaten een bom bij de uitreiking van de Oscars laten ontploffen.

Barbara, 23.00 uur, Canvas . Spannend drama over een vrouwelijke arts die in de voormalige DDR in een nieuwe baan valt op een collega. Maar valt hij, gezien het politieke klimaat dat destijds in het Oostblokland heerste, wel te vertrouwen? Sterk spel van powervrouw Nina Hoss, Duitse inzending voor de Oscars.

ZONDAG

Strictly Ballroom, 16.00 uur, BBC 2. Geestige stijldansfilm, debuut van Baz 'Romeo + Juliet' Luhrman, over een getalenteerde jonge danser die samen met een beginnende danseres de conservatieve Zuid-Australische danswereld op z'n kop zet. In semi-documentaire stijl gedraaid, uitbundig en flamboyant zoals we van Luhrman gewend zijn. Een mooi fragment.

The Magdalene Sisters, 0.50 uur, BBC 2. Furieuze aanval op eenn van de schandvlekken van het katholicisme, dit drama over meisjes die, beticht van 'losse zeden', te werk worden gesteld in een soort gesloten kerkelijke inrichting, met sadistische nonnen, akelige lijfstraffen en ijzeren discipline. Waar gebeurd.

ON DEMAND

Alles al gezien? Zin in iets anders? Voor de bezitters van een Netflix-abonnement kunnen we (herkijken van) The Maltese Falcon aanraden. Humprey Bogart als privédetective Sam Spade gaat op zoek naar een onbetaalbaar oud beeldje, maar wordt tussendoor op de korrel genomen door een onbetrouwbaar sujet (Peter Lorre), en verliefd op zijn opdrachtgeefster (Mary Astor). Oude klassieker, moet je gezien hebben. En nog leuk ook!

 

advertentie