Will Smith, ultieme blockbusterheld

Tips van De Bankzitter

, Rick de Gier

Fijn voor Will Smith dat hij zich heeft bewezen als serieuze acteur, maar we beginnen hem wel een beetje te missen als blockbusterheld. Weinig sterren kunnen een lekkere explosiefilm dragen zoals hij. Zie bijvoorbeeld I Am Legend, deze zaterdag op tv.

Hij schijnt een te hoog salaris te hebben geëist. Daarom hebben de makers van Independence Day 2 (momenteel in de bioscoop) zijn personage maar laten sneuvelen.

Jammer, want Will Smith was een van de leukste elementen in de oorspronkelijke film uit 1996. Met Independence Day bevestigde de olijke rapper , die doorbrak met de sitcom The Fresh Prince of Bel-Air, zijn status als superster. Vervolgens was hij elke zomer wel te zien in een nieuwe blockbuster: gezinsvriendelijke films meestal, vol explosies en testosteron maar ook veel warmte en relativerende humor.

Toevallig heb ik de laatste tijd een aantal van die blockbusters opnieuw bekeken, want mijn zoon van tien heeft het genre van de actiekomedie ontdekt en dan kom je snel uit bij films met Will Smith. We hebben samen genoten van onder meer Men in Black en I, Robot (en mijn zoon vervolgens ook van heel veel Will Smith-hitjes op YouTube – daar genoot ik op den duur dan weer wat minder van). 

I Am Legend uit 2007 (zaterdag op tv) hebben we nog maar even overgeslagen. Die is namelijk best eng voor een Will Smith-blockbuster, en bovendien valt er opvallend weinig in te lachen.

Geslaagd is de film trouwens wel. I Am Legend is de derde verfilming van de gelijknamige sf-roman van Richard Matheson, na The Last Man on Earth (1964) en The Omega Man (1971). Vooral de eerste helft van de thriller is erg spannend en bevat fantastische shots van een verlaten New York. Smith speelt de laatste mens op aarde – althans, voor zover hij weet. De overige aardbewoners zijn besmet geraakt met een virus en veranderd in een soort vampiers, die overdag schuilen in kantoorpanden en ’s nachts de stad onveilig maken. Smith weet de wanhoop van de hoofdpersoon, die alleen nog contact heeft met z’n hond, heel aardig over te brengen.

Natuurlijk weten we intussen ook wel dat de voormalige rapper prima kan acteren zonder terug te vallen op zijn jongensachtige charme en bijdehante grapjes. Zijn hoofdrollen in de ernstige drama’s Ali en The Pursuit of Happiness werden zelfs genomineerd voor een Oscar . Toch is het jammer dat Smith de laatste jaren nauwelijks meer te zien was in een lekkere popcornfilm. Want laten we eerlijk zijn: degelijke karakteracteurs zijn er in Hollywood genoeg, maar actiehelden met echt charisma zijn zeldzaam. Met 47 jaar is Smith al niet meer de allerjongste, maar hij oogt nog hartstikke fit en bovendien kunnen helden tegenwoordig mee tot ver na de pensioengerechtigde leeftijd.

Misschien heeft de acteur zelf ook zoiets geconcludeerd. Momenteel is hij te zien in de superschurkenfilm Suicide Squad – geen topper, en Smith speelt slechts een bijrol, maar een stap in de goede richting. Volgens de geruchten staan er weer hoofdrollen in diverse popcornfilms op de agenda, waaronder nieuwe vervolgen op Men in Black en Bad Boys. 

Daarmee moeten mijn zoon en ik wel weer een paar zomers kunnen doorkomen.

I Am Legend, zaterdag, 20.00 uur, Veronica

MEER AANRADERS

VRIJDAG

Milk, 23.50, NPO 3. Voor regisseur Gus Van Sants doen een vrij conventionele film, dit portret van de homoseksuele activist Harvey Milk, maar Sean Penn is geweldig. Hij kreeg dan ook een Oscar.

Napoleon Dynamite, 21.25, NPO 3. Je moet wel tegen meligheid kunnen om te genieten van deze nerdkomedie. Wie aarzelt kan hier vast tien citaten uit de film bekijken.

ZATERDAG

Moneyball, 6.25 uur, RTL 4. Intelligente sportfilm van scenarist Aaron Sorkin (The West Wing, Steve Jobs), met genuanceerde hoofdrol van Brad Pitt. Opnemen maar, gezien het rare tijdstip.

Jaws,  22.00 uur, Veronica. De ultieme zomerblockbuster van Steven Spielberg. Liever op groot scherm zien? Dat kan deze maand ook, in EYE

ZONDAG

Stranger Than Ficton , 20.00 uur, Fox. Wel eens het gevoel gehad dat je de hoofdpersoon bent in een roman die wordt geschreven door iemand anders? In deze slimme komedie ontdekt Will Ferrell (in een opvallend serieuze rol) dat dit in zijn geval echt zo is. ( De Bankzitter schreef er al eens deze column over.) 

Mommy, 23.25 uur, NPO 2. ‘In vijf films creëerde de nog maar 25-jarige Xavier Dolan een volstrekt eigenzinnige niche van hyperpersoonlijk melodrama, gemodelleerd naar een even persoonlijk gevoel voor schoonheid. In Mommy vallen vorm en inhoud voor het eerst helemaal samen.’ Aldus onze recensent, die vijf sterren geeft. 

advertentie