Woordeloos

Tips van De Bankzitter

, Remke de Lange

Leuk, al die filmhelden die verbaal slimmer zijn dan wij, en er de ene na de andere oneliner uitflappen. Maar dit is het weekend van fantastische filmpersonages die met weinig woorden een heel eind komen. Fijn om aan te denken bij de volgende vergadering, waar je niet uit je woorden komt.

Veel wordt er niet gesproken in Rabbit-Proof Fence, een aangrijpend drama over de ‘gestolen generaties’ van Australië. In 1931 worden drie Aboriginal meisjes weggehaald bij hun moeders en naar heropvoedingskampen gebracht: met genoeg beschaving zal het ras binnen enkele generaties zijn geëlimineerd, was de gedachte van de blanke autoriteiten . Maar de koppige meisjes, tussen de acht en veertien, lopen de 1800 kilometer terug naar huis, het hek volgend dat de konijnenplaag moet buitenhouden.

De Australische regisseur Phillip Noyce (Patriot Games, Salt), creëerde een sobere terugblik op een pijnlijk verleden, waarin de rijksvoogd ( Kenneth Branagh) minder een racistische slechterik dan een diep paternalistische man blijkt. De camera van Christopher Doyle kijkt, met groot ontzag voor het robuuste outback-landschap, mee over de schoudertjes van hartveroverende kleine heldinnen die weinig aan hun eigen taal, en des te meer aan overlevingsdrang en boerenslimheid hebben. Pijnlijk en diep ontroerend.

Rabbit-Proof Fence
Zondag 1 mei, 00:00-01:25, BBC 2

(voor na afloop: de making of)


ANDERE AANRADERS

Vrijdag

Boksfilm Million Dollar Baby, onder de strakke regie van veteraan Clint Eastwood, gaat over een vrouwelijk talent dat hunkert naar goede coaching. Hillary Swank en Eastwood vormen samen met Morgan Freeman een mooi trio in een morsige wereld. Voorspelbaar in vele opzichten, maar lekker vakwerk om naar te kijken.
Vrijdag 29 April 2016, 21:05-23:15, Canvas

Zaterdag

Musicalmeester Vincente Minnelli maakte met de zeer aan elkaar gewaagde Lauren Bacall en Gregory Peck de heerlijke screwball comedy Designing Woman. Een sportjournalist en een modeontwerpster trouwen razendsnel en vragen zich vervolgens af wat ze eigenlijk met elkaar hebben. Visueel stijvolle komedie met rappe dialogen en, uiteraard, een parade van fraaie kostuums.
Zaterdag 30 April 2016, 14:00-15:55, Eén

Zondag

Eerder een guilty pleasure dan een voortreffelijke film: Breakdown is een effectieve thriller als je er voor in de juiste stemming bent. Man (Kurt Russell) en vrouw (Kathleen Quinlan) krijgen midden in de woestijn autopech. Zij gaat hulp halen en verdwijnt. Kijk met zweet in de handen hoe de man door een mentale hel gaat. J.T. Walsh, een jaar later overleden, heeft een fijne bijrol.
Zondag 1 mei 2016, 22:35-00:30, RTL 7

advertentie