Zomeravondpret

Tips van De Bankzitter

, Martin ten Broek

Dit weekend komen er een paar aardige komedies op tv. Een daarvan is de verrassend frisse Louis de Funès-film Les aventures de Rabbi Jacob.

De Funès was in de jaren zestig en zeventig van de twintigste eeuw een van de Grote Komieken, maar niet iedereen hield van zijn hyperactieve acteerstijl, met veel rap Frans en snelle bekkentrekkerij. Inmiddels zijn we gewend aan een wat sneller tempo, waardoor films van De Funès' tijdgenoten nu traag overkomen, en zijn films nu een heerlijk pittig tempo hebben. Dat was verrassing nummer één, bij het bekijken van de film.

Daarnaast was opmerkelijk aan de film dat het thema behoorlijk beladen is, maar dat dat geen moment schuurt. In de film raakt een xenofobe industrieel betrokken bij een machtsstrijd tussen een belangrijke verzetsstrijder en een doodseskader uit een niet nader genoemd Arabisch land. Om te overleven vermomt hij zich als een uit New York overgekomen Chassidische rabbi, compleet met fopbaard, pijpenkrullen en grote zwarte hoed.

Mooi stukje slapstick uit een van De Funès' Gendarme-films

Tijdens de première van de film woedde, heel ongelukkig, de Jom Kipoer-oorlog tussen Israël, Egypte en Syrië. Er werd zelfs een vliegtuig gekaapt, omdat de film pro-Israël zou zijn, een kaping die trouwens treurig afliep met de dood van de kaapster, die de film duidelijk te serieus nam. Maar wie de film nu bekijkt zal zich, hoop ik, nauwelijks storen aan de milde grapjes, waarin de schurken trouwens niet vanwege hun geloof schurkachtig zijn, maar vanwege hun botte, gewelddadige optreden.

Het is niet de beste komedie van dit weekend, dat is waarschijnlijk Woody Allens Manhattan, of, voor wie Allens film te zwart-wit vindt, de briljante animatiefilm Toy Story. Maar toch:  Les aventures de Rabbi Jacob is geweldig zaterdagavondamusement. Stukkie stokbrood met camembert en een glaasje wijn erbij, en je hebt een heerlijk jaren zeventig Frankrijk-gevoel.

Les aventures de Rabbi Jacob, zaterdag, 20.40 uur, Eén.

MEER AANRADERS

VRIJDAG


Match Point , 22.40 uur, NPO 2. Sterke, Europese film van Allen, waarin een arme Ier de sociale ladder probeert te beklimmen. En dan zet hij weer alles op het spel, voor Scarlett Johansson. Bizar, toch ?

Chico & Rita, 1.30 uur, BBC 2. In simpele, krachtige stijl getekende animatiefilm, over een jazzpianist die iets moois maar ingewikkelds krijgt met een zangeres in het Havana van 1948. Zwoel en mooi, met een fijne jazzy soundtrack.

ZATERDAG

Toy Story, 18.15 uur, BBC 1. Het tweede en vooral het derde deel van deze briljante trilogie zijn misschien nog iets beter, maar dit eerste deel was boven alles een mijlpaal in de techniek. En nog erg grappig, bovendien.

Manhattan, 22.35 uur, NPO 2. Ode aan New York, verpakt in een typisch Alleniaanse relatiekomedie. Met bijvoorbeeld deze mijmering over feiten: '...they don't mean a thing, right? Because nothing worth knowing can be understood with the mind. Everything really valuable has to enter you through a different opening, if you'll forgive the disgusting imagery.'

ZONDAG

Rear Window, 14.30 uur, BBC 2. Speciaal aanbevolen voor degenen die op een snikhete dag in de stad het raam van hun overburen, driehoog achter kunnen bekijken. Verder voor liefhebbers van Jimmy Stewart, Grace Kelly, Alfred Hitchcock, of meesterwerken.

Real Steel, 19.00 uur, BBC 2. Geen meesterwerk, maar toch een fijne, meeslepende boksfilm, waarin de doffe dreunen niet worden uitgedeeld en ontvangen door mensen, maar door op afstand bestuurbare metershoge robots.

 

advertentie