Jongensboek

De Bankzitter: The Great Escape

, Martin ten Broek

Dit weekend komt The Great Escape op tv, een oorlogsfilm over een krijgsgevangenenkamp in WO II, met een opvallend optimistische toon.

Rond 4 mei worden er altijd films over de Tweede Wereldoorlog uitgezonden. Vaak zware kost, natuurlijk. Dit jaar kun je op 4 mei bijvoorbeeld kiezen uit films over genocide (Schindler's List, The Boy in the Striped Pyjamas, Sophie's Choice) en andere oorlogsellende (Oorlogswinter, Zwartboek).

Om ervan bij te komen is The Great Escape misschien een aanrader. Ook die film speelt tijdens WO II, maar de toon is een stuk lichter. Hij gaat over een gloednieuw krijgsgevangenenkamp in Duitsland, waar talloze Britse, Amerikaanse en Australische soldaten worden vastgehouden. Onder hen bevindt zich een aantal notoire uitbrekers. Het is immers ´de plicht van een soldaat in vreemde gevangenschap om te proberen te ontsnappen´, dat vindt zelfs de bevelhebbend officier van de Duitsers, een correcte kerel, die eigenlijk ook griezelt van de SS en de Gestapo.

Dus verzinnen de gevangenen allerlei listen om het kamp te onvluchten. Soms heel simpele, het hek doorknippen en rennen. Soms uiterst ingewikkelde, waarbij dienstregelingen van treinen, vervalste papieren en burgerkleding benodigd zijn. En er wordt veel aan tunnels gegraven. Dat allemaal begeleid door montere muziek, terwijl de mannen - er spelen hoegenaamd geen vrouwen in de film – thee drinken en nauwgezet het Britse understatement en de Amerikaanse nonchalance op peil houden.


Een fijne ouderwetse oorlogsfilm, een spannend jongensboek, die WO II voorstelt als een groot avontuur. Er gebeurt lange tijd weinig echt akeligs in de film, en dat is soms ook wel eens prettig. Bovendien wordt er prima gespeeld door de enorme lading sterren uit de jaren zestig, waaronder Steve McQueen, James Garner, Richard Attenborough, Charles Bronson, Donald Pleasence en James Coburn. Het enige nadeel van The Great Escape: het is een lange zit, hij duurt bijna drie uur. Maar ja, zo'n ontsnapping moet je natuurlijk niet afraffelen.

advertentie