Briljant debuut

De Bankzitter: Badlands

, Martin ten Broek

Dit weekend is Badlands te zien op tv. Zaterdagavond heel laat, maar het loont de moeite om op te blijven voor dit sublieme regiedebuut van Terrence Malick.

Sissy Spacek leek niet voorbestemd om een groot actrice te worden. Ze speelde op de middelbare school geen toneel, zat een paar maanden op de toneelschool leerde er de beginselen van method acting maar verder naar eigen zeggen weinig. En ze hoorde aan het begin van haar carrière dat ze in elk geval haar Texaanse accent moest afleren, anders zou ze nooit een rol krijgen. En toen werd ze benaderd door Terrence Malick, die iemand zocht voor de vrouwelijke hoofdrol in zijn regiedebuut, Badlands. Iemand met een mooie Texaanse drawl.

Martin Sheen kreeg van Malick het script van Badlands te lezen, en het was 'het beste script dat hij ooit had gelezen'. Maar helaas: hij was te oud, hij kon nooit de hoofdrol spelen. 'Dan maak ik je personage wel iets ouder,' reageerde Malick, dus Sheen kreeg toch de rol. De volgende ochtend zat hij in de auto en hij realiseerde zich aan wat voor film hij zou meedoen. Hij zette de auto aan de kant, werd door emotie overmand, en begon uit vreugde een potje te grienen.

Sheen had het goed gezien: Badlands werd een van de beste debuutfilms uit de geschiedenis. Een overrompelend meesterwerk, over twee verliefde jonge mensen die van South Dakota naar de Badlands in Montana trekken, een beetje praten, een beetje luieren, een beetje jagen en vissen. En onderweg best veel mensen vermoorden. Losjes gebaseerd op ware gebeurtenissen: de echte Charlie Starkweather was samen met zijn vriendin Caril Ann Fugate eind jaren vijftig de eerste bekende seriemoordenaar in de VS. Malicks film is overigens bepaald geen doorsnee seriemoordenaarsfilm.


Malick kreeg na Badlands de reputatie van een geheimzinnige kluizenaar. Het duurde lang voor hij zijn volgende films maakte, hij gaf geen interviews, tobde met problemen in de privésfeer. De laatste jaren is hij juist ongekend produktief. Maar nog steeds is niet iedereen even gecharmeerd van zijn eigenzinnige stijl. Maar wie Badlands nog nooit gezien heeft mist veel. En wie hem nog eens een keer opnieuw kijkt, krijgt daarvan geen spijt. Al is het maar vanwege het gegarandeerde kippenvel wanneer Spacek zegt: 'Little did I realise that what began in the alleys and back ways of this quiet town would end in the Badlands of Montana.'

Badlands, zaterdag 2.20 uur, BBC 2

advertentie