Scherp

De Bankzitter: Brighton Rock

, Martin ten Broek

Dit weekend wordt Brighton Rock uitgezonden, een Graham Greene-verfilming over de strijd van twee bendes tegen de achtergrond van de Britse badplaats Brighton, in de vroege jaren zestig. Een aanrader.

We gaan die Britten vast missen, na de Brexit. Leuke mensen! Grappige, onderkoelde humor! Beschaafd! Met smaak! Al hebben sommige Britten ook een zeker talent voor agressie en geweld. Kids killing kids schijnt bijvoorbeeld een nieuwe trend te zijn in Londen: in die stad neemt het aantal neergestoken jongeren snel toe, is te lezen in de Volkskrant.

Nieuw is die messentrektrend overigens niet, als je de filmmakers van Brighton Rock moet geloven. Het weapon of choice uit de film, die begin jaren zestig speelt, is het knipmes, en een enkele dolk of scheermes. Er wordt slechts zelden gebruik gemaakt van vuurwapens. Zo'n messenmoord is eigenlijk nog een stuk smeriger en gemener dan een schot uit een pistool.

Grootste rotzak uit de film is Pinkie, een leerling-misdadiger wiens dendeleider wordt vermoord door de veel sterkere concurrentie. Niet veel aan te doen, is de bedremmelde consensus onder zijn collega´s. Maar Pinkie wil wraak! Bloedige wraak! Terwijl alle ingrediënten voor een tragedie aanwezig zijn, komt er ook nog een naieve jonge serveerster in het spel.

De sterke, noir-achtige film geeft een prachtig tijdsbeeld van de harde jaren zestig in Groot-Brittannië, met op de achtergrond de veldslagen tussen ruziënde mods en rockers. Het production design, de kapsels en de kostuums in de film zijn voorbeeldig. Dat kunnen die Britten natuurlijk wel. Acteren kunnen ze ook. Op de titelrol staan kloeke namen als Sam Riley, Helen Mirren, John Hurt en Andy Serkis. Vooral Mirren en Serkis zijn bijzonder in vorm.

Het schijnt dat een eerdere verfilming van de roman van Greene uit 1947 nog beter was, maar tot die op tv komt is dit een aanrader.

advertentie