Het origineel

De Bankzitter: Flatliners

, Martin ten Broek

De eerste recensies van de remake van Flatliners, nu te zien in de Nederlandse bioscopen, zijn niet erg lovend. Misschien toch maar het origineel bekijken, vrijdag op televisie?

Niet dat het origineel zo positief besproken wordt door critici die de remake langs de meetlat van het origineel leggen. Een aardige film waar meer in had gezeten, is de consensus zo'n beetje over de eerste Flatliners.De critici hadden gelijk: die versie van Joel Schumacher uit 1990 is bepaald geen meesterwerk. Maar toch best amusant voor een donkere novembernacht.

In Flatliners proberen medische studenten uit te zoeken of er leven na de dood is. De grootste bollebozen van de medische faculteit jatten allerlei apparatuur en medicamenten, en gaan nadat de colleges zijn afgelopen stiekem naar een leegstaand gebouw, om daar bij een van hen een hartstilstand op te wekken. Daarna wordt de dode medestudent weer gereanimeerd, zodat hij kan vertellen of dat licht aan het einde van de tunnel nou bestaat, of niet. De eerste resultaten zijn interessant.

Uiteraard loopt het fout, op een griezelige manier, en het moet gezegd worden: het wordt mooi in beeld gebracht. De locatie-scouts vonden fraaie plekjes, vervallen monumenten met een mooie gotische uitstraling, en groezelige steegjes met akelige graffiti, vuilnis, lekke waterleidingen en sissende stoompijpen. Het wordt allemaal vastgelegd door cameraman Jan de Bont, die de boel soms liet belichten met rode lampen, en soms met blauwe. Dat kleurgebruik is soms een tikje overdone, maar een kniesoor die daarop let.

Ook de acteerprestaties vallen niet tegen. Voor Julia Roberts was Flatliners de eerste film na Pretty Woman, en ze speelt gelukkig tamelijk onderkoeld, al kun je je natuurlijk storen aan haar kapsel – maar ja, de nineties. Kiefer Sutherland, Kevin Bacon en William Baldwin doen precies waarvoor ze zijn ingehuurd: de iets te pientere jonge honden uithangen. Oliver Platt is als vrolijke noot wat minder geslaagd, maar komt gelukkig niet veel in beeld.


Naar de trailer te oordelen ziet de versie uit 2017 er wel een stuk gelikter uit. En de hoofdrolspeelster uit die versie, Ellen Page is een fijne actrice. Niels Arden Oplev maakte eerder niet alleen de originele Millennium-trilogie, maar regisseerde ook nog eens de briljante allereerste episode van Mr. Robot. Van zulke getalenteerde makers zou je verwachten dat ze een prima nieuwe versie zouden opleveren. Maar helaas.

Misschien toch leuker om het oudje weer eens te bekijken.

Flatliners, vrijdag 9 november, 0.25 uur, RTL 8

advertentie