Bijrollen

De Bankzitter: Le passé

, Martin ten Broek

Van de mooie films die dit weekend op tv komen is vooral Le passé enorm aanbevelenswaardig. Omdat regisseur Farhadi zo goed snapt hoe mensen werken, en omdat hij van die geweldige acteurs heeft, ervaren én pril.

Le passé gaat over een man die terug naar Frankrijk vliegt om iets juridisch te regelen. Zijn ex-vrouw zou eigenlijk een hotel regelen, maar dat is niet gelukt, dus gaat hij mee naar haar huis. Daar ziet hij haar kinderen opnieuw, merkt hij dat zijn ex en haar dochter ruzie hebben, loopt nog een leeftijdsgenootje van de jongste dochter rond, die de zoon is van de nieuwe vriend van de ex-vrouw, en is de sfeer zeer, zeer gespannen.

Farhadi presenteert het verhaal dat volgt in kleine puzzelstukjes, waarbij de kijker, en al snel ook de personages, moeten zien uit te vogelen wat er nu precies gebeurd is, in het verleden. Gaandeweg beginnen we steeds meer met ze mee te leven, Farhadi is een meester in het schetsen van de sores van gewone mensen, wat hij ook al liet zien in bijvoorbeeld zijn ijzersterke A Separation.

Daarbij  heeft hij ook nog ijzersterke acteurs tot zijn beschikking: de tamelijk onbekende Ali Mosaffa speelt de teruggekeerde Ahmad, nieuwe vriend Tahar Rahim kennen we van de sublieme gevangenisfilm Un prophète, en Bérénice Bejo speelde een geweldige rol in The Artist, al was die rol wel een tikje vrolijker dan haar rol in Le passé.

De jonge acteurs die de kinderen spelen maken het helemaal af. Vooral Elyes Aguis, die de rol van het zoontje van de nieuwe vriend vertolkt, speelt de sterren van de hemel. Hij is net zo'n openbaring als die kat uit Inside Llewyn Davis (ook dit weekend op tv!), een rooie kater die probleemloos elke scène steelt van de acteurs die de broers Coen voor hun film wisten te strikken.

Kijk vrijdag (NPO 2, 22.55 uur) naar Inside Llewyn Davis en zaterdag (23.30 uur, NPO 2) naar Le passé, en verbaas u over kat en kind.

advertentie