Sardines will be thrown

De Bankzitter: Looking for Eric

, Martin ten Broek

Dit weekend komt Looking for Eric op tv, waarin treurige postbode Eric onnavolgbare levenslessen krijgt van voetbalgrootheid Cantona.

Regisseur Ken Loach maakt met zijn trouwe kompaan, scenarist Paul Laverty, films over de problemen van gewone mensen. Vaak zijn dat wat sombere films, de Britse arbeidersklasse heeft het niet makkelijk en krijgt het steeds moeilijker, als je de films van Loach bekijkt. (Trouwens niet alleen de Britse arbeidersklasse.)

Maar Looking for Eric is best een vrolijke film. Hoofdpersoon Eric heeft wat problemen, maar die zijn vooral van persoonlijke aard: zijn vrouw is bij hem weg, hij leeft alleen met twee puberende stiefzonen, die niet naar school gaan, blowen, porno kijken, kortom: het leven is best lastig. Gelukkig kan hij terugvallen op fijne collega's, net als hem supporters van voetbalclub Manchester United (op ééntje na, die is voor Manchester City).

In het echte leven is de Cruijff van United is zo ongeveer Eric Cantona, begenadigd spits én markante persoonlijkheid. Cantona werd ooit lang geschorst toen hij tijdens een wedstrijd een supporter van de tegenstander aanviel, die hem had beledigd. Tijdens een persconferentie lichtte hij zijn actie toe: 'When seagulls follow the trawler it is because they think sardines will be thrown into the sea'. De verzamelde journalisten krabden zich op het hoofd. Wat zou het Franse voetbalgenie daar nu mee bedoeld hebben?

Dergelijke aforismen strooit Cantona, die zichzelf speelt, ook rond in Looking for Eric. Hij duikt op bij postbode Eric, nadat die een sessie uit een zelfhulpboek en een stevige joint achter de kiezen heeft. De interactie tussen de twee Erics levert geestige en hartverwarmende scènes op. Die maken dat Looking for Eric misschien niet zo binnenkomt als Loach andere werk, bijvoorbeeld diens laatste, zeer boze drama I Daniel Blake, maar wel een fijne lofzang is op solidariteit en vriendschap onder gewone arbeiders, gewone Britten die wat voor elkaar over hebben, en die een diepe, diepe liefde delen voor het edele voetbalspel.

Een aanrader, overigens zeker ook voor wie niet van voetbal houdt.

Looking for Eric, vrijdag, Viceland, 21.00 uur.

advertentie