Tederheid

De Bankzitter: Love is Strange

, Rick de Gier

Vrijdagavond wordt het Amerikaanse drama Love is Strange uitgezonden, over twee homo’s op leeftijd die gaan trouwen. Levensecht en hartverwarmend.

De ontmaskering van filmproducent Harvey Weinstein als vrouwen lastigvallende griezel heeft de afgelopen weken veel losgemaakt. Je zou haast gaan geloven dat heel Hollywood bestaat uit oversekste machtswellustelingen en hun getraumatiseerde slachtoffers. Probeer momenteel maar eens een Amerikaanse film te bekijken zonder te denken: ‘Zou hij er ook zo eentje zijn?’ of: ‘Voor wie zou zij uit de kleren zijn gegaan om die rol te bemachtigen?’

Even wat tegenwicht dan maar: een verhaal over tederheid, met lieve, leuke mannen die niemand lastigvallen. Love is Strange, vrijdagavond te zien op Canvas, gaat over Ben (John Lithgow) en George (Alfred Molina), homo’s op leeftijd die al jaren samenwonen en nu gaan trouwen, omdat dat eindelijk is toegestaan in hun woonplaats New York.

Er is één probleem: George geeft muziekles op een katholieke school, waar zijn homoseksualiteit altijd is gedoogd, maar nu het zo officieel wordt durft de directie geen oogje meer toe te knijpen en wordt hij ontslagen. Als gevolg kunnen de mannen de huur van hun appartement niet meer betalen en moeten ze op zoek naar nieuwe woonruimte. Noodgedwongen trekken ze tijdelijk, gescheiden van elkaar, in bij familie en vrienden.

Het is geen al te groot drama, en dat maakt Love is Strange nu juist zo aangenaam. Regisseur Ira Sachs voert allemaal heel gewone mensen op, niet overdreven aardig of gemeen, in levensechte situaties waar je als kijker makkelijk in mee kunt gaan. ‘Love is Normal’ had de film ook kunnen heten – ware het niet dat het toch wel heel bijzonder is om twee mensen te zien die het al veertig jaar goed hebben samen. Lithgow en Molina zetten hun personages zo warm en menselijk neer dat je Ben en George zelf ook wel als ooms of buurmannen zou willen hebben.

Eerder dit jaar verscheen Little Men, de nieuwste film van Ira Sachs, ook weer zo’n klein pareltje over een mannenvriendschap. In dit geval twee pubers, die lijden onder een conflict tussen hun ouders: de moeder van de ene jongen huurt een winkelpandje van de vader van de andere. Die vader vindt dat de vrouw meer huur moet betalen, maar zij is daar niet toe in staat.

Hmm, een verhaal over een man die macht uitoefent over een zwakkere vrouw… Misschien is Little Men bij nader inzien niet zo’n geschikte film voor dit moment.

advertentie